Inspiratie Arnhemsmeiske

Geschreven door: Janneke van der Pol

dinsdag, feb 16


INSPIRATIE, waar haal jij het vandaan?

Ik heb voorjaarsvakantie, of zoals ze in het zuiden zeggen: carnavalsvakantie. Superfijn, want ik mag een week lang mijn werklaptop dichtlaten en kan me volledig richten op dat waar ík blij van word. Nu heb ik gelukkig veel dingen waar ik blij van word, maar fotograferen staat zeker in de top drie! Heerlijk vind ik het! Camera om mijn nek en naar buiten. Gedachten verzetten en mijn zorgen langzaam laten wegvloeien tot het stil is in mijn hoofd. Ik weet dat ik altijd blijer thuis kom. En toch… nu ik vakantie heb en dus álle tijd om mezelf helemaal zén te fotograferen, ontbreekt de inspiratie.

De prachtige winterse week die we achter de rug hebben, leverde een paar hele fijne foto’s op. Bevroren zeepbellen met wonderbaarlijke ijskristallen en krokusjes die hun koppie boven de sneeuw uitsteken. Maar nu het buiten weer grijs en grauw is en binnen lekker warm, mis ik de inspiratie. De camera staart me licht verwijtend aan vanaf zijn plek op de kast. Normaal zijn we dikke maatjes en ga ik graag met hem op pad. Maar ik zou op dit moment niet weten wat ik op de foto moet zetten. Mijn fotovuurtje gaat nergens harder van branden. En dus laat ik mijn camera liggen en begin ik aan dit blog.

Inspiratieloos zijn is net als verveeld zijn. Het werkt verlammend en eruit stappen is nog een hele klus! Iedereen kan duizend dingen noemen die je zou kunnen doen en jij kunt er zelf nog wel duizend meer bedenken, maar je hebt nergens zin in. Bij elk idee heb je een tegenargument. Niets is leuk genoeg. Maar toch ga ik in dit blog proberen om mijn eigen inspiratieloosheid te doorbreken en daarmee hopelijk ook die van jou!

Blog inspiratie Arnhemsmeiske
Zoeken in Instagram is niet eenvoudig, je kunt slechts op één hashtag zoeken, maar je krijgt dan wel een bult inspiratie!
Social Media

Social media leent zich prima voor het opdoen van nieuwe inspiratie, ze ligt er voor het oprapen. Je moet het alleen wel even zien! Ik ben een échte Instagrammer. Ik krijg nooit genoeg van jullie foto’s! Op Instagram kun je gericht zoeken op hashtags. Regent het buiten? Typ dan eens #druppels in. Hou je van macrofoto’s? Typ dan #macrofotografie in… Ik kies in dit blog bewust voor Nederlandse termen, omdat je dan foto’s tegenkomt die gemaakt zijn in eenzelfde seizoen en natuur als jij nu zit. #macrophotography levert bijvoorbeeld de mooiste tropische vlinderfoto’s op, maar de kans dat je die op de foto kunt zetten als je nu naar buiten gaat is érg klein! Daarnaast is het gewoon ook heel leuk om nieuwe Nederlandse mede-natuurfotografen te gaan volgen. Want er komen geheid foto’s/accounts voorbij die jij helemaal geweldig vindt en wie weet tref je elkaar nog eens op een leuke beurs of in de vrije natuur!

Veel natuurfotografen zitten op Facebook. Je hebt daar allemaal leuke inspirerende fotogroepen. De keuze is enorm, maar kies bewust voor een paar groepen die je het meest aanspreken. Een overload aan inspiratie kan averechts werken. Selecteer hierbij echt op het onderwerp van de groep en de manier van communiceren. Ik vind de toon in sommige Facebook-groepen soms wat kort door de bocht en scherp en verlaat groepen daarom gewoon weer als ik er niet blij van word. De groepen die me wél blij maken, leveren me een behoorlijke dosis inspiratie op! En het grappige is, dat die groepen niet altijd gaan over fotografie. Zo volg ik een groep die zich bezig houdt met slijmzwammetjes, super interessant en leerzaam!

Pinterest

Ik haal enorm veel inspiratie uit Pinterest. Het is net als Instagram een visueel platform en het barst er van de mooie afbeeldingen. Het leuke van Pinterest is dat je (in tegenstelling tot Instagram) heel gericht kunt zoeken op meerdere zoektermen. Je kunt zelf prikborden aanmaken, waar je alle ‘pins’ op thema kunt bewaren. Zo heb ik borden voor paddenstoelen, vlinders, mooie bokeh, slakken en nog veel meer. Steeds als ik iets moois tegenkom, bewaar ik het op een van mijn borden. Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd een avondje te ‘Pinteresten’! Heb je nog geen account? Ga dan zeker een kijkje nemen. Het is écht de moeite waard! Het leuke is dat je naast foto’s ook een heleboel leuke tutorials en blogs kunt vinden. Zowel inspirerend als heel leerzaam dus!

Pinterest is een mooie plek om veel inspiratie te verzamelen. Je kunt het ordenen op thema en later makkelijk terugvinden.
Foto-websites

Er zijn verschillende websites online die zich bezig houden met fotografie. Denk eens aan Zoom.nl. Je vindt hier medefotografen, inspirerende foto’s en ook cursussen en leerzame artikelen. Fotografiewinkels als CameraNU en Kamera Express delen tegenwoordig ook veel inspiratie via blogs, cursussen en webinars. Maar ook een website als natuurfotografie.nl is een aanrader om je inspiratiebatterij weer even op te laden. Je leert daar niet alleen over de fotografie, maar krijgt meteen ook een heleboel leuke informatie over de natuur die je op de foto zet! Meld je eens aan voor de gratis webinars die ze sinds het begin van deze lockdown regelmatig geven. Veel van deze websites hebben trouwens ook hun eigen papieren tijdschrift, voor als je liever iets tastbaars in handen hebt.

Eigen cameramerk

Elk merk heeft zijn eigen website en niet zelden zit daar ook een academy aan gekoppeld. Hier leer je meer over alle mogelijkheden van jouw camera. Het opnieuw leren kennen van je camera kan een enorme boost geven aan je fotografie-skills en -plezier! Heeft jouw camera bijvoorbeeld focus stacking en heb je daar nog nooit iets mee gedaan? Ga daar dan eens mee aan de slag. Pak gewoon een onderwerp in of dichtbij huis en leef je uit. Met een beetje mazzel ben je weer een uurtje zoet en is je inspiratie weer aangewakkerd!

Leer je camera kennen! Dat kan via de website van je cameramerk of via één van de vele Youtube-filmpjes.
Samen op pad

Heb je een fotomaatje? Bel hem of haar dan op en maak een afspraak om te gaan fotograferen. Samen op pad gaan is veel gezelliger dan alleen en door even met andere ogen naar de natuur om je heen te kijken, krijg je wellicht weer nieuwe inspiratie. Geen twee fotografen maken precies dezelfde foto en door met elkaar te praten over instellingen en invalshoeken, kom je vanzelf op nieuwe ideeën.

Heb je geen fotomaatje? Kijk dan eens of er in de (nabije) toekomst een workshop wordt gegeven door een fotograaf waarvan je de foto’s erg mooi vindt. Ik heb door het volgen van workshops enorm veel geleerd. Met name over hoe ik anders naar de natuur kan kijken en hoe ik haar zo mooi mogelijk op de foto kan zetten. Daarnaast is het ook nog eens heel gezellig om samen met een groepje op pad te zijn én geeft het je in deze sociaal rustige tijd iets om naar uit te kijken! Uiteraard ben je ook altijd welkom om je in te schrijven voor een van mijn workshops! 😇😉

De natuur ziet er door de zoeker van een camera zó anders uit dan je met het blote oog kunt waarnemen!
Ga er gewoon op uit!

En dan de belangrijkste tip: inspiratie of niet, ga gewoon op pad! Want echte inspiratie ontstaat vaak pas als je op pad gaat met de camera en de natuur door je zoeker van je camera ziet. Als je ineens oog in oog staat met een hert of een buizerd. Als je je realiseert hoe klein die springstaartjes eigenlijk zijn en hoeveel kleur er toch nog te vinden is in de winterse natuur. Dus trek je jas aan, hang de camera om je nek en ga op pad!

Waar haal jij je inspiratie uit? Laat het zeker achter in een reactie!

En ohja, net als met verveling, is het soms ook prima om even geen inspiratie te hebben en je bezig te houden met andere dingen dan fotograferen. We hebben natuurlijk de allermooiste hobby die er is, maar soms is even wat meer tijd en aandacht aan andere dingen besteden, best gezond en heel natuurlijk. En die inspiratie komt wel weer. Dat doet ze altijd!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *