fotograferen van druppels arnhemsmeiske

Geschreven door: Janneke van der Pol

vrijdag, mei 28

Soms hebben het schrijven van een blog en het maken van foto’s erg veel gemeen. Ik wil al lange tijd een blog schrijven over het fotograferen van druppels. Het lukt me echter niet om alles wat ik wil vertellen goed op het scherm te krijgen. Ik weet niet waar ik moet beginnen en het maken van keuzes wat wél en niet te vertellen, remt mijn schrijfproces af. Het haalt me uit de flow. En dus… gooi ik het roer om, verander ik de structuur en aanpak en dwing mezelf er anders naar te kijken. En dat is precies hoe het soms ook gaat met fotograferen. Er zijn van die momenten dat het gewoon niet wil lukken. Een andere invalshoek en (soms letterlijk) een beetje afstand nemen helpt dan. Bij deze dus: versie bestwelveel van een blog over het fotograferen van druppeltjes!

Los van het vallen en opstaan en het zoeken naar nieuwe invalshoeken, is het fotograferen van druppeltjes één van de leukste dingen om te doen als het net heeft geregend of als de wereld ’s ochtends vroeg bedekt is onder een laagje dauw. Wees gewaarschuwd: het is ongelooflijk verslavend!

Hieronder vind je een aantal ideeën voor het fotograferen van druppeltjes.

1. Regendruppeltjes als bokeh

Instellingen: f/3,5 | ISO 200 | 1/80 sec. | + 0,7 stops (Olympus 60mm f/2,8 macrolens)

Standpunt: camera lekker laag bij de grond en een beetje schuin omhoog gericht. In de foto was er sprake van tegenlicht, dat gefilterd werd door struiken in de achtergrond en de druppeltjes in het omliggende gras deed oplichten.

Bijzonderheden: door het breken van het zachte licht in de druppeltjes en het gebruik van een open diafragma (laag f/getal) ontstaan de bokeh-bollen. Hier en daar zie je in de bollen het silhouette van de omliggende grasjes terug. ’s Ochtends vroeg na een vochtige nacht vind je deze dauwdruppeltjes in het gras.

2. De vlieg en de druppel

Instellingen: f/2,8 | ISO 2000 | 1/400 sec. | + 0,3 stops (Olympus 60mm f/2,8 macrolens)

Standpunt: iets hoger dan het blaadje en de vlieg. Achteraf ben ik benieuwd hoe de foto had uitgepakt als ik op ooghoogte van de vlieg had gefotografeerd.

Bijzonderheden: Het had de nacht ervoor flink geregend. Toen we op pad gingen was het gelukkig droog, maar nog wel een beetje fris. Dat is fijn, want dat betekent dat de insecten nog niet echt zijn opgewarmd en de kans dat ze wegvliegen is daarmee een stukje kleiner. Het geeft je meer tijd om je compositie te bepalen en een mooie invalshoek te kiezen. De druppel in deze foto speelt een echte bijrol! De aandacht wordt direct getrokken door de vlieg, maar door het pootje op de druppel, vertellen ze samen het verhaal (en dat kan alles zijn wat jouw fantasie je ingeeft! 😉).

3. De parelketting

Instellingen: f/3,5 | ISO 200 | 1/200 sec. | + 0,3 stops (Olympus 60mm f/2,8 macrolens)

Standpunt: recht van boven! Ik pleit altijd voor ooghoogte, maar in veel gevallen maak ik ook een foto van bovenaf. Gewoon om te kijken wat het doet! 😊 Door de geringe scherptediepte en de druppeltjes op de rest van het plantje en het gewas in de ondergrond, ontstaat de mooie zachte bokeh in de achtergrond.

Bijzonderheden: Ik heb in deze foto bewust níet gekozen voor het allerhoogste tipje van het plantje (de heermoes) scherp, maar een stukje daaronder. Zo ontstaat een beetje wazigheid in het midden van de ‘parelketting’. Wat het beste uitpakt (en vooral: wat jijzelf het mooiste vindt), ontdek je door te proberen. Verleg de scherpte langzaam eens van laag naar hoog. Welke druppeltjes geven het mooiste effect?

4. Traantje

Instellingen: f/2,8 | 1/30 | ISO 200 | 0,0 stops (Olympus 60mm f/2,8 macrolens)

Standpunt: op ooghoogte van het bloemetje. Ik hou van vrije ruimte in een foto en heb er daarom voor gekozen om de linkerzijde vrij te laten. Denk tijdens het maken van de foto (of tijdens het uitsnijden in een later stadium) altijd goed na over de compositie. Wáár plaats je de druppel of een ander onderwerp? Wat wil je vertellen met de foto? Hoe komt het onderwerp het best tot haar recht? En niet onbelangrijk: hoe filter je eventuele storende elementen weg uit de achtergrond?

Bijzonderheden: Omdat het nu eenmaal niet altijd regent als je druppeltjes wilt gaan fotograferen, heb ik bij deze foto de vrijheid genomen om zélf druppels te creëren. Dit kan met een plantenspuit, je krijgt dan willekeurig druppeltjes op je onderwerp. Het kan ook met een pipetje en dat heb ik hier gedaan. Door een beetje glycerine toe te voegen aan het water (of het gewoon puur te gebruiken), krijg je mooie stevige druppeltjes die niet te snel ‘wegglijden’. Door met een pipetje de druppel op je onderwerp aan te brengen, kun je zelf kiezen waar de druppel het meeste effect zal hebben en de meeste sfeer zal brengen.

5. Bling bling

Instellingen: f/2,8 | ISO 2000 | 1/80 sec. | + 0,3 stops (Olympus 60mm f/2,8 macrolens)

Standpunt: Een heel laag standpunt: de camera lag op de grond (op een rijstezak), evenredig aan het blad waar deze druppeltjes op lagen. Ik heb gekozen voor de regel van derden, omdat ik de zachte bokeh in de achtergrond mooi vond en het kleurverloop van donker naar licht me erg aansprak.

Bijzonderheden: Het was een vochtige ietwat donkere herfstochtend in het bos. Het had ’s nachts flink geregend en het mos lag bezaaid met blaadjes met druppeltjes erop. Ik was van plan om te spelen met paddenstoelen en kerstverlichting, maar bleef hangen bij deze druppels. Zo gaat dat soms… De lichtjes had ik een beetje op de achtergrond neergelegd, uit het zicht, maar dichtbij genoeg om de druppels op te lichten. Ik heb gespeeld met witbalans (volgens mij staat hij op fluorescerend, maar dit heet bij elke camera anders denk ik) en zo ontstond dit abstracte bling-bling-beeld.

Maar er is nog veel meer… 🙂

Deze vijf voorbeelden geven slechts een kleine indruk van de mogelijkheden van het fotograferen van druppels. Je kunt ook aan de slag met het bevriezen van regendruppels in de foto (als het niet regent werkt een plantenspuit hier heel goed bij). Daarnaast is het zoeken naar reflecties en weerspiegelingen in druppeltjes een mooie uitdaging. Stel dan scherp op de voorkant van de druppel en kijk eens wat er gebeurt als je je eigen standpunt aanpast. Soms zie je de achtergrond en omgeving in het klein terug in de druppel en soms weerspiegelt je eigen silhouette erin. En heb je al eens je camera gericht op spinnenwebben met druppeltjes of een bedauwd zaadje van een paardenbloem? Experimenteer en probeer uit!

Wil jij nu zelf ook aan de slag met het fotograferen van druppels? Nog een paar kleine tips:

  • Fotografeer het liefst met een groter diafragma (kleiner f/getal), om zo de achter- en voorgrond te verzachten en het beeld rustiger te maken.
  • Let altijd op de achtergrond. Zij is er voornamelijk om je onderwerp volledig tot haar recht te laten komen. Met uitzondering van mooie bokeh, die mag soms zeker gezien worden! Zorg ervoor dat er geen storende elementen in de achtergrond zijn.
  • Stel bij voorkeur handmatig scherp. Zo heb je de meeste controle en dat is erg belangrijk als je fotografeert met een kleine scherptediepte.
  • Verdiep je in compositie en pas je standpunt regelmatig aan. Blijf door de zoeker of in het scherm kijken en laat je verwonderen over de beelden die je zo ziet ontstaan. Sommige foto’s kun je niet van te voren bedenken!

En dan voor nu: héél veel plezier met het fotograferen van druppels!!!

Misschien vind je dit ook leuk?

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

Een beetje kleur…

Een beetje kleur…

Een beetje kleur… Een paar maanden geleden schreef ik een blog over kleuren in de winter. Ik hou van kleur. Ik vind...

bevroren zeepbellen

bevroren zeepbellen

IN DE FOTO-BUBBEL MET BEVROREN BUBBELS Ik typ dit nu het buiten ijzig koud is. En het belooft alleen maar kouder te...

4 Reacties

  1. Tineke

    Heel mooi en inspirerend,

    Antwoord
  2. Monique Draaijer

    Heel mooi geschreven Janneke, dank je wel voor de tips en inspiratie

    Antwoord
    • Janneke van der Pol

      Heel graag gedaan, Monique! Bedankt voor je leuke berichtje. Veel plezier met het fotograferen!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *