blog bevroren bubbels Arnhemsmeiske

Geschreven door: Janneke van der Pol

woensdag, feb 10

IN DE FOTO-BUBBEL MET BEVROREN BUBBELS

Ik typ dit nu het buiten ijzig koud is. En het belooft alleen maar kouder te worden… Nederland is bedekt onder een flinke laag sneeuw en de temperaturen zakken ’s nachts tot onder de -10 graden! Nu ben ik een enorme koukleum en heb ik héél snel koude vingers, maar van dit weer word ik toch wel heel blij. De wereld ziet er nu zó mooi uit! Zoals je misschien in mijn vorige blog hebt gelezen, stap ik helaas níet de auto in voor een tochtje naar het dichtstbijzijnde bos (ik heb nog steeds het lef niet gevonden om die vastgeroeste overtuiging om te keren). Maar gelukkig is er dichtbij huis ook meer dan voldoende te beleven. Eén van die leuke dingen bij deze vrieskou en sneeuw is het fotograferen van bevroren zeepbellen! Nouja, dat vind ik dan dus, hè? In dit blog heb ik een aantal tips voor je verzameld!

Is dat niet wat afgezaagd? Je ziet nu overal bevroren bellen!

Klopt! Je wordt er op social media mee overladen, maar dat is absoluut geen reden om het zelf niet te gaan proberen! Als iedereen het doet, zal het op zijn minst wel een béétje leuk zijn, toch? Nou, dat is het absoluut! Het is namelijk enorm verslavend en ook nog eens heerlijk ontspannend… Lekker even bubbelen met bevroren bubbels dus. Enne… als iedereen het op facebook of Instagram plaatst, hoef jij dat natuurlijk niet óók te doen, hè? In dit geval is het proces namelijk minstens zo leuk als het eindresultaat. Het is echt genieten om die kleine bellen te zien veranderen in kleine ijsbollen. De natuur vormt de mooiste patronen en structuren!

bevroren bubbels Arnhemsmeiske 3
Wat heb je nodig?
 • Een beschutte plek.
  Wind is de grootste lastpak bij het fotograferen van bevroren bellen. Welk sop je ook gebruikt, je zult merken dat de bellen vaak al knappen voor ze goed en wel bevroren zijn. Probeer dus een plek te zoeken die uit de wind is of zorg voor een ‘windschermpje’ (dat kan bijvoorbeeld je fototas zijn).
 • Goed zeepbellensop.
  Er zijn veel verschillende recepten voor hét perfecte sop te vinden op internet. Sommige zweren bij echte bellenblaas-sop. Heb je dat nog in huis? Gebruik het zeker, het is erop gericht om mooie bellen te blazen die niet snel knappen.

  Heb je geen bellenblaas-sop in huis? Geen probleem, het basisrecept voor zelfgemaakt sop is eenvoudig. Gebruik in ieder geval water en een scheutje afwasmiddel. Voor wat extra stevigheid kun je een schepje suiker of glycerine toevoegen. Roer dit voorzichtig door, zonder teveel schuim te krijgen. Ploppen je bellen nog steeds kapot? Dan kan een héél klein beetje maizena in het sop ook wonderen verrichten.

  Ik heb ooit geleerd dat warm water sneller bevriest dan koud water. Maar ik lees ook dat mensen het sop juist even in de vriezer zetten voor ze het gebruiken, zodat het sneller bevriest als je toepast. Ik denk dat het een kwestie is van uitproberen! Kijk wat voor jou werkt; het zijn jouw bubbels!
 • Een bellenblaas
  Heb je een echte bellenblaas? Super! Gebruik deze dan zeker.

  Heb je geen bellenblaas in huis, maar wel rietjes? Dan kun je daar ook prima mee uit de voeten. Dip het rietje met één uiteinde in het zeepsop en blaas heel voorzichtig aan de andere kant, zodat er een belletje ontstaat. Ik merkte dat het hielp om de bel iets boven de sneeuw te blazen en hem dan voorzichtig ‘neer te zetten op’ of te laten ‘plakken aan’ de ondergrond. En ik schrijf nu wel sneeuw, maar je kunt natuurlijk voor elke ondergrond kiezen die jij leuk vindt, hè? Takjes, blaadjes, een boomstam, op een ander belletje, …  Leef je uit! Als je dan toch een beetje onderscheidend wil zijn, is dit je kans!

  Heb je trouwens én geen bellenblaas én geen rietje in huis? Met een ijzerdraadje kun je ook een ringetje maken waarmee je bellen kunt vormen. Het is even oefenen, maar het zou moeten werken! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dus lees graag of het daarmee lukt en hoe je dat hebt aangepakt! 
bevroren bubbels Arnhemsmeiske 2
Yes… je bent er klaar voor!

En nu is het aan jou. Pak je camera, je bakje met zeepsop en je bellenblaas en ga op pad. Het leuke is dat je dit overal kan doen; op je balkon, in je tuin of in het park (als je niet bang bent voor geïnteresseerde passanten). Zoek een mooie ondergrond en een luw plekje en ga aan de slag. Geef jezelf even de tijd om te oefenen met het blazen van mooie bellen. Als je meteen én mooie belletjes wilt maken én mooie foto’s, zul je waarschijnlijk snel gefrustreerd raken. Zodra je het bellenblazen onder de knie hebt, komt de volgende stap: ze mooi op de foto zetten!

Voor het fotograferen van bevroren bellen, zou ik ervoor kiezen om – als je er één hebt – een macrolens op je camera te zetten. Zo krijg je de mooie ijskristallen op de bel nog mooier in beeld en hou je tegelijkertijd een fijne zachtheid in de achtergrond.

Het allermooiste is om te werken vanaf een statief. Dit heeft een paar voordelen:

 • Omdat de temperatuur zo laag mogelijk moet zijn (het liefst onder de -6°C), is het beste moment om te fotograferen vroeg in de ochtend. Het licht is dan nog niet op haar meest krachtigst. Een statief helpt dan om toch met een lage ISO te werken.
 • Je hebt minder last van bewegingsonscherpte.
 • En niet onbelangrijk: je hebt je handen vrij. De camera staat al paraat en jij kunt al je aandacht richten op het blazen van de perfecte bel!
bevroren bubbels Arnhemsmeiske 4

Hoe je de rest van je instellingen zet, is helemaal aan jou en hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Ik ben een échte f2,8 addict. Dat betekent dat ik mijn diafragma helemaal open heb staan en dus weinig scherptediepte heb. Maar als jij graag meer scherpte in je foto wilt, zet hem dan gerust hoger. Hoe hoger je f/getal, hoe groter je scherpstelgebied. In het geval van bevroren bellen, kan het geen kwaad om tussen de 5,6 en 8 te gaan zitten voor wat meer scherptediepte.

Heb je geen statief of fotografeer je (net als ik) het liefst uit de hand? Zorg dan dat je sluitertijd niet te lang is. Ik probeer hem altijd korter dan 1/60 te houden.

Leg je je bellen op de sneeuw en wil je die sneeuw mooi wit in beeld? Belicht dan een beetje over. Hou in dit geval het histogram goed in de gaten, zodat je foto niet overbelicht raakt! 1 of 1 1/3 stop overbelichten kan vaak geen kwaad, maar het ligt altijd aan de omstandigheden wat de beste instelling op dát moment is.

bevroren bubbels Arnhemsmeiske 5
Nog meer tips, Janneke?

Nou… ik heb mezelf wel echt uitgeleefd op dit blog. Volgens mij heb ik nog nooit zo snel een blog geschreven en ik heb je echt overladen met tips! Maar ik heb er uiteraard altijd nog een paar achter de hand! Wel meer dan een paar zelfs, maar dit blog moet op een gegeven moment ook klaar zijn, hè?

 • Experimenteer eens met een lichtje, waarmee je de rand van de bel wat oplicht. Licht van schuin achter is hierbij erg mooi.
 • Heb je voedingskleurstoffen in huis? Druppel eens iets in je sop (niet teveel uiteraard, het gaat erom dat je bel een zachte kleurgloed krijgt).
 • Fotografeer zoveel mogelijk op ooghoogte van de bel! Zo komt de bel los van de achtergrond en met een beetje mazzel schijnt het licht er mooi doorheen.
En nu aan de slag!

En nu ga ik stoppen en is het helemaal aan jou! Hou de buitentemperatuur in de gaten, zoek een mooi plekje voor je bel en maak een geweldig sopje. Ik ben heel benieuwd naar jouw bellenfoto. Dus mocht je er – toch – voor kiezen om hem op Instagram te plaatsen, tag me dan gerust (#arnhemsmeiske). Heel veel plezier alvast!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

5 Reacties

 1. mark

  leuke blog ga hem proberen krijg er ideeen over

  Antwoord
 2. hilde van ballaer

  Bij mij was het ook gelukt! Heel toffe duidelijke blog! Ben fan!

  Antwoord
 3. Lily

  Ah dankjewel. Eindelijk eens een simpele uitleg van bijv de instellingen. Ik fotografeer al best lang maar ken mijn camera of zijn functies niet en kom er met een handboek niet uit. Ik moet geregeld naar ‘fabrieksinstellingen resetten’ haha
  Deze handige tussendoor tips zijn fijn omdat ze meteen van toepassing zijn. Vannacht ga ik het proberen! Groetjes van een Nijmeegs meiske !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *