HET LIEVEHEERSBEESTJE
Ik ben een groot insectliefhebber. Dat wil zeggen… insecten op de foto! Als ik met één druk op de knop precies zou kunnen zien welk insect het vaakst voor me heeft geposeerd, dan zou dat absoluut het lieveheersbeestje zijn! Met stip op nummer 1. Niet omdat ze zo gemakkelijk op de foto te zetten is, want dat valt nog knáp tegen. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd, weet dat ze behoorlijk snel kunnen zijn en het is nog best een kunst om ze er van voor tot achter mooi scherp op te krijgen! Maar wát is er dan zo onweerstaanbaar aan het lieveheersbeestje?
Acrobatische kunsten
Misschien ben ik een beetje een rare, maar ik kan het niet helpen om ‘ahhh… een lieveheersbeestje’, te roepen als ik er weer één zie kruipen. Dat bolle lijfje, dat mooie rood/zwart-gestippelde jasje en die kleine pootjes. Het roept een gevoel van vertedering bij me op en een oprechte bewondering voor zijn acrobatische kunsten. Want als ik zo’n koddig figuur zou hebben en zulke kleine pootjes, dan zou ík echt niet zo goed kunnen balanceren op kleine grassprietjes of takjes. Ik denk dat dat stukje vertedering en verwondering een grote rol spelen in de hoge positie op mijn insectenranglijst.

Maar voor mijn natuurblogs is pure observatie en beleving niet voldoende. Omdat er weinig mooier is dan te leren over de natuur om ons heen, google ik er voor het schrijven van een blog altijd lustig op los. En tja, dan stuit je soms op interessante weetjes, die het schattige imago van het lieveheersbeestje wel een beetje doen wankelen…
Roofzuchtige kannibalen
Heb je weleens een larve van het lieveheersbeestje gezien? Ze heeft weinig overeenkomsten met haar volwassen soortgenoten. In sommige gevallen zou je de kleur kunnen herkennen, maar daar houdt de gelijkenis ook wel op. Het zijn kleine roofzuchtige draakjes met een onstilbare honger. Hun moeder helpt hen vaak een handje door de eitjes ín of zo dicht mogelijk bij een bladluizenkolonie te leggen. Zo hebben ze direct te eten als ze uit het eitje kruipen. Dat wil zeggen; als dat eitje niet al is opgegeten door een hongerig broertje of zusje. Een beetje kannibalisme is het lieveheersbeestje niet vreemd. Als er schaarste is, smaakt een familielid best prima.
Gescharrel…
Gelukkig zorgt het sterke libido van het lieveheersbeestje ervoor dat er voortdurend nieuwe aanwas van kleine larfjes is. Elke dag legt het vrouwtje een serie eitjes en dat betekent dat er ook lustig op los wordt gepaard. Echt kieskeurig of monogaam is mevrouw hierbij niet. De eitjes worden vaak door verschillende mannetjes bevrucht. En net als in de mensenwereld levert al dat gescharrel nogal eens problemen op. Veel lieveheersbeestjes kampen met soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen), waardoor ze minder vruchtbaar worden en minder (levensvatbare) eitjes leggen.

Maar laten we eerlijk zijn; ondanks hun kannibalisme en hun seksverslaving blijven lieveheersbeestjes natuurlijk een lust voor het oog. Eigenwijs waggelend voegen ze een beetje extra kleur toe aan al dat groen in de lente. En wie draagt dat rood/zwarte kostuum nou beter dan het pimpaljoentje (zoals ze in het Vlaamsch worden genoemd).
Foto-tip:
* Net als in de schilderkunst, kun je ook bij het fotograferen spelen met kleuren. Je hebt kleuren die heel goed bij elkaar passen (harmonieuze kleuren), die liggen in het kleurencirkel naast elkaar. En je hebt complementaire kleuren, dat zijn de kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen en elkaar versterken. Het rood van het lieveheersbeestje tussen het groen van het gras, past prima in deze laatste categorie. Speel hier eens mee en ga op zoek naar dit soort complementaire kleuren in de natuur.
* Pas liever niet meer dan twee (of maximaal drie) verschillende kleuren toe. Zo blijft het beeld overzichtelijk en is snel duidelijk waar het oog haar aandacht op mag richten.
Dit blog is ook gepubliceerd op de inspirerende website www.boeksz.com, waar ik zo af en toe mag bloggen over mijn verwondering voor de natuur en fotografie. Vind je het leuk om nog meer van me te leren? Lees dan ook mijn andere blogs of Kijk dan eens bij mijn workshops en cursussen!
0 reacties