Een beetje kleur - blog - Arnhemsmeiske fotografie

Geschreven door: Janneke van der Pol

donderdag, jul 01

Een beetje kleur…

Een paar maanden geleden schreef ik een blog over kleuren in de winter. Ik hou van kleur. Ik vind zwart-wit fotografie prachtig bij anderen, maar mijn foto’s mogen best een beetje kleur bevatten! De natuur barst van de kleuren en ik kan geen reden bedenken om die volledig uit mijn foto’s weg te laten. Ze geven het onderwerp karakter, emotie en leven mee. Sommige kleuren spreken me wel meer aan dan anderen. Zo hou ik niet altijd van de kleur groen in mijn foto’s. Wat best een uitdaging is in de lente… 😉 En ik heb soms moeite met de kleuren rood en geel. Ik vind ze prachtig, maar het zijn wel twee kleuren die het een fotograaf knap lastig kunnen maken… In dit blog lees je alles over deze en andere kleuren en over hoe je er tijdens het fotograferen bewust mee om kunt gaan.

Mijn lievelingskleur

Mijn lievelingskleuren? Ik ben dol op dat hele mooie diepe turquoise.. en roze, ik kan het niet helpen! Ik heb roze altijd mooi gevonden. Of het er iets mee te maken heeft dat ik een meisje ben? Misschien… Al gruwel ik van het knalroze dat veel plastic kinderspeelgoed heeft. Van dat zuurstokroze. Oudroze heeft mijn voorkeur, een beetje vergrijst roze ook. Voor mijn verjaardag kreeg ik een heel mooi armbandje met roze steentjes, rhodochrosiet. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ben er helemaal verliefd op. Ze maakt me vrolijk en rustig.

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Natuurlijk heb je ook nog het onderscheid in zachte en harde kleuren. Ik hou van dit zachtroze…
Sentiment

Gek hè? Hoe kleuren meer dan alleen een kleurtje zijn. Hoe ze in kunnen werken op hoe je je voelt. Elke kleur roept haar eigen emotie en sentiment op. Een beetje zoals bij muziek. Bepaalde tonen kunnen je direct in een bepaalde stemming brengen. Er zijn hele boeken geschreven over kleuren en hun betekenis. Zo zou blauw staan voor puur en zuiver. Althans in onze Westerse wereld, want blijkbaar verschilt het ook nog per cultuur. Groen staat voor nieuw leven, prilheid, hoop en vrede. Roze staat voor vrolijk, zoet en jeugdig. Wat is jouw lievelingskleur? Zoek eens op waar het voor staat!

In de natuur barst het van de kleur en daar sluit de betekenis van groen natuurlijk helemaal op aan: fris, pril en nieuw leven. De natuur schreeuwt één en al nieuw leven in de lente. In de herfst gaat de natuur langzaam terug naar haar kern en trekt ze zich terug. Bruin past daarbij. Bruin is een aardse kleur en staat voor geborgenheid en bescherming. Past precies bij al die blaadjes die op de grond vallen dus…

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Herfstkleuren…
KLeurencyclus van de natuur

Ik ben ondertussen al een tijdje actief op Instagram en na een paar jaar posten zie ik een mooi patroon ontstaan in de kleuren in mijn foto’s. Van ingetogen in de winter, naar uitbundig kleurig in de zomer en dan in de herfst terug naar ingetogen bruinig en oranje. Herken je dat ook in je eigen foto’s?

Eén kleur op zich kan dus een bepaald gevoel oproepen, maar in combinatie met elkaar doen ze soms weer andere dingen.

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Lentekleuren! Door het contrast tussen het gele en roze/paarse, spreekt er veel energie uit deze foto!
Een stukje kleurenleer

Je hebt vast gehoord van de kleurencirkel. Waarschijnlijk heb je er vroeger over geleerd op de middelbare school. Het is een cirkel van kleuren, waarin heel mooi zichtbaar wordt welke kleuren goed samenwerken en zorgen voor rust en zachtheid en welke kleuren elkaar juist versterken.

De kleuren geel, oranje en rood behoren tot de warme kleuren en zijn over het algemeen dominant aanwezig. Je ziet dit ook in de kleuren van bloemen. Zij hebben vaak één van deze kleuren om zo zoveel mogelijk de aandacht van insecten te kunnen trekken.

De kleuren paars, blauw en groen zijn koelere kleuren en trekken minder de aandacht. Ze zijn vaak ondersteunend aan de warme kleuren.

Complementaire kleuren

Dit principe kun je mooi gebruiken bij het fotograferen. Als je een bloem fotografeert is de achtergrond vaak groen (het gras) of blauw (de lucht). Dit komt mooi uit, want die kleuren van nature ondersteunend en niet dominant zijn. Als je dan ook nog bewust op zoek gaat naar zogenaamde complementaire kleuren (blauw-oranje, paars-geel en groen-rood), zal het onderwerp vanzelf meer aandacht trekken. Denk aan een lieveheersbeestje op een groen blad, gele meeldraden bij een paars bloemetje of een mooi oranje bloem voor een blauwe lucht. De aandacht wordt direct getrokken naar de dominante kleur en dus je onderwerp!

Harmonieuze kleuren

Een andere manier om de kleurencirkel te gebruiken, is door te kiezen voor een kleurenpalet met harmonieuze kleuren. Als je fotografeert in het vroege of late avondlicht, ontstaat dit vaak als snel. Alles krijgt een warme kleurgloed en de kleuren verschillen niet meer zo hard van elkaar. De foto verzacht en straalt rust uit. Maar ook het fotograferen van één krokus in een veld vol krokussen zorgt voor kleurtonen die dicht bij elkaar liggen.

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Een harmonieus kleurenpalet geeft een rustig beeld.

Ik ben echt niet altijd bezig met mooie kleurenpaletten bij elkaar zoeken als ik aan het fotograferen ben, maar mijn oog valt wel steeds meer op die mooie combinaties. Soms ben ik even helemaal door mijn eigen inspiratie heen en ga ik bewust op zoek naar bepaalde kleuren in de natuur. Ik denk trouwens, nu ik dit typ, dat dit proces ook vaak onbewust plaatsvindt. Als ik in een sentimentele of wat zwaarmoedige bui ben, wordt mijn oog sneller getrokken door wat meer ingetogen kleuren. Als ik daarentegen vrolijk, fris en fruitig op pad ga, ervaar ik de natuur anders en trekken juist de uitbundige kleuren mijn oog. Ik denk zelfs dat dit terug te zien is in de manier waarop ik mijn foto’s bewerk en hoe enthousiast ik met de schuifjes van de verzadiging en levendigheid speel!

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Lieveheersbeestjes zijn een leuk onderwerp om te experimenteren met kleuren.
Hoe zit het bij jou?

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met kleur in je foto’s. Heb je een heel duidelijke voorkeur en kies je bewust bepaalde bloemen, insecten of andere onderwerpen uit? Of is het bij jou echt willekeur? Ik daag je uit om tijdens je komende fotowandelingen eens bewust te letten op welke kleuren je aandacht trekken.

foto bij blog 'een beetje kleur' Arnhemsmeiske natuurfotografie
Geel is een lastige kleur om te fotograferen, omdat ze snel ‘dichtloopt’.

Owww… ik bedenk me nu, helemaal aan het einde van dit blog, dat ik ook beloofd had om iets te zeggen over die lastige kleuren ‘geel’ en ‘rood’. Ik beloof bij deze dat ik daar een heel eigen blog aan ga wijden! Dat kan namelijk best, pak ik meteen even het histogram mee! 😉 Vind je dit interessant? Hou mijn website dan zeker in de gaten!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

Fotograferen van druppels

Fotograferen van druppels

Soms hebben het schrijven van een blog en het maken van foto’s erg veel gemeen. Ik wil al lange tijd een blog...

4 Reacties

 1. Els

  Hele leuke blog! Leest makkelijk en heeft mij zeker aan het denken gezet over hoe ik met kleur omga in mijn foto’s. Juist de opvallende kleuren trekken mij enorm aan. Ik ga nu eens kijken of ik ook met zachte kleuren iit de voeten kan. Benieuwed wat dat gaat opleveren.

  Antwoord
  • Janneke van der Pol

   Hoi Els, bedankt voor je reactie! Uitproberen is altijd leuk en als die zachte kleuren niet bij je passen, dan stap je gewoon weer over op de opvallende kleuren. Blijkbaar passen die dan gewoon het beste bij je! 😀

   Antwoord
 2. Helma

  Hoi Janneke,
  Leuke nieuwsbrief en je hebt een fijne schrijfstijl, prettig om te lezen. Ik heb niet een bepaalde voorkeur, ik houd juist van de afwisseling. Een beetje willekeur, daarmee bedoel ik dat wat zich aanbied of opvalt.
  Naar aanleiding van jouw blog, ga ik daar nu even meer opletten de komende tijd.

  Antwoord
  • Janneke van der Pol

   Heej Helma, wat leuk om te lezen! 🙂 Afwisseling is ook heel fijn en volgens mij geldt dat voor heel veel mensen. Ik merk het ook vaak pas als ik achteraf mijn foto’s bekijk en denk: owww, ik heb wel heel erg veel knalkleuren of juist veel zachte tinten. Ik ben benieuwd wat je ontdekt als je er op gaat letten! Tot in augustus!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *