Fotograferen op regenachtige dagen
Vandaag heb ik een nieuw woord geleerd. Een woord dat ik nog niet kende, maar dat wel perfect aansluit op het natte weer van deze week: pluviophile.
Pluviophile: (n) a lover of rain; someone who finds joy and peace of mind during rainy days.
Ik ben geen pluviophile. Ik zit veel liever lekker warm en droog met een kop warme thee binnen op de bank, dan dat ik in de regen naar buiten moet. Brrr… Ik vind de regen daarentegen wél heerlijk als ik in bed lig en de regendruppeltjes tegen het raam hoor tikken. Op die comfortabele momentjes, vooral als ik mijn bed nog lang niet uit hoef, ben ik een ware regenliefhebber. Een pluviophile in optima forma.

Maar de hele dag in bed liggen als het regent is ook zo zonde. Zeker als je een vrije dag voor de boeg hebt en dus ruim de tijd om er weer eens lekker met de camera op uit te gaan. Want eigenlijk is zo’n regenachtige dag hét moment om jezelf eens écht uit te dagen. Hoeveel regenfoto’s zie je nou voorbij komen op Instagram of Facebook? Niet al teveel waarschijnlijk. En als je er een ziet, blijf je net wat langer kijken. Want ongewone foto’s vallen op!
Ik daag je bij deze uit om uit je comfortabele cocon te stappen en de regen in te gaan. Als je na een paar uurtjes met modder op je schoenen, vuil op je kleren, doorweekt en koud het huis weer instapt, zul je trots zijn op jezelf. Je hebt jezelf overwonnen en op je sd-kaartje staan hopelijk een paar echte pareltjes! En vergeet niet: foto’s waarvoor je moeite hebt gedaan en waarvoor je hebt moeten afzien, zijn zoveel meer waard dan de snel geschoten kiekjes! Gun jezelf die ervaring en ga op pad. Hopelijk helpen de onderstaande tips je bij deze nieuwe uitdaging!
De voorbereiding
Sommige camera’s zijn waterdicht en kun je zelfs meenemen onder de douche. Bij de mijne (een Olympus OM-D EM1 II) zou dat ook moeten kunnen. Maar dat kan de fabrikant dan wel beloven, in de praktijk hou ik hem zelf het liefst droog! De meeste camera’s zijn echter spatwaterdicht en omdat je nooit helemaal zeker weet hoeveel regen je camera aan kan voor hij raar gaat doen, raad ik je aan om wat voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Geef je camera een jasje. Je kunt kant en klare regenhoezen voor je camera kopen, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken. Een plastic zak, waarin je een gat hebt geknipt ter grootte van de diameter van je lens, voldoet prima! Bevestig de plastic door middel van je zonnekap op de lens, zodat het goed vastzit. Trek de plastic zak ter bescherming over de rest van de camera en je kunt aan de slag.
- Naast haar nut bij het vastzetten van de plastic zak, beschermt je zonnekap de lens op stormachtige regendagen ook tegen krassen en stoten. En natuurlijk tegen ongewenste druppels op de lens.
- Als het niet alleen nat, maar ook koud is buiten, zul je merken dat je batterijen sneller leeg gaan. Bij extreme koude gaat zelfs een vol opgeladen batterij soms maar een paar minuten mee. Draag je reservebatterijen gewoon onder je jas, dicht bij het lichaam. Zo blijven ze lekker warm en heb je er het langst plezier van!
- Leuk weetje: Kou is niet alleen maar lastig. Het heeft ook voordelen. Door de afkoeling van de sensor vermindert de ruis op de foto!
Niet alleen je camera heeft bescherming nodig, maar ook jijzelf en je eventuele andere (foto-)apparatuur. Draag daarom de juiste regenkleding en ook een hoes voor je fototas. Gelukkig kun je je op regen prima kleden. Kleed je eerder iets te warm, dan te koud. Door de nattigheid zal de kou sneller doordringen!
Let op!
- Omdat je liever geen nattigheid in de camera wil, is het af te raden om de lens te wisselen tijdens een shoot in de regen. Je weet nooit wat er naar binnen druppelt. Daag jezelf eens uit en kies voor één lens. Dit maakt de uitdaging des te groter en de voldoening achteraf hopelijk ook.
- Controleer regelmatig of de lens vrij is van druppeltjes. Anders heb je achteraf spijt als haren op je hoofd, als je de meest geweldige foto’s hebt gemaakt en ze zijn verprutst door een dikke wazige druppel…
- De camera zal met al die druppeltjes soms moeite hebben om te focussen op dat wat jij interessant vindt. Help de camera een handje en zet de manuele focus aan.


4 redenen om op pad te gaan als het regent
- Kleuren en contrasten
Kleuren en contrasten kunnen door de regen meer naar voren komen. Vooral natuurlijke materialen krijgen meer details als ze nat worden en zien er interessanter uit. Dit zie je bijvoorbeeld goed bij hout en steen. Kleuren weerspiegelen in de regen en zo ontstaat een mooi kleurenspel in de foto. Als je echt dóór de regen heen gaat fotograferen, krijg je een omgekeerd effect. De regen zwakt de kleuren en de contrasten juist af. Leuk om hier een keer mee te experimenteren. - Kans op mooi licht
Net na een wolkbreuk is het licht het mooist. De zon breekt door de wolken heen en kan mooie lange lichtstralen veroorzaken, welke zorgen voor een magische en dramatische sfeer. Het contrast van het licht van de zon en de donkere wolken maakt indruk. - Imposante wolkenpartijen
Wolkenluchten zijn kort voor of na een regenbui op haar best. Imposant hangen ze in de lucht. Probeer ze eens op de foto te zetten. Als je iets in de voorgrond kunt fotograferen dat de dramatiek en grootsheid van de wolken kan benadrukken, doe dat dan vooral! Om de foto dramatischer te maken, zet hem eens om in zwart-wit en vergroot het contrast een beetje. Dit maakt de foto waarschijnlijk een stuk interessanter! - Minder licht = langere sluitertijd
Een regenachtige dag betekent ook fotograferen met minder licht. Dat levert haar geheel eigen uitdagingen op, maar een groot voordeel is dat je nu aan de slag kunt gaan met wat langere sluitertijden (ook als je geen grijsfilter hebt). Zoek eens een parkje in de buurt op met een waterval en belicht de foto eens iets langer. Het water zal zachter door de waterval stromen.
7 foto-tips voor regenachtig weer
- Reflecties in plassen
Regenplassen zorgen voor mooie reflecties. Kies een laag standpunt en fotografeer met een kleine hoek in de plas, zodat er zoveel mogelijk wordt gereflecteerd in het water. Of kies er juist voor om zo recht mogelijk in de plas te fotograferen, zodat de wolken en boomtoppen worden weerspiegeld. Experimenteer! Draai de foto achteraf ook eens op zijn kop. Het effect zal je verrassen!
- Vertel een verhaal
Probeer eens een scene vast te leggen in de regen. Een foto kan een heel verhaal vertellen en het dwingt je om te vertragen en de wereld om je heen in je op te nemen. Wat doen de mensen of dieren? Waar gaan ze naartoe? Wat zouden ze denken? Probeer eens zo’n verhaal in één foto vast te leggen.
- Macrofotografie!
Het is verrassend hoe veelzijdig de wereld ineens wordt als je door een macrolens naar de wereld kijkt. Spinnetjes in een spinnenwebje vol kleine druppeltjes, torretjes die zich vastklampen aan grassprietjes, een lieveheersbeestje bedekt met kleine druppeltjes of een sprinkhaan in de regen. En probeer eens scherp te stellen op een druppeltje, je zult er een hele wereld in gereflecteerd kunnen zien! Ook de combinatie van waterdruppels op een (herfst-)blad of een bloem is meer dan de moeite waard!
- Waterdruppels op ramen
Dit is een perfecte tip voor de niet-regenliefhebbers! Je mag hiervoor namelijk lekker binnenblijven. Heb je een raam in je huis dat nat is van de regen? Kies dan voor een groot diafragma (klein diafragme-getal) en ga dicht bij de ruit staan. Stel scherp op een druppel en probeer het licht en de kleuren in de regendruppel te vangen. Dit kun je ook heel goed in de auto doen. Rij als het regent en het al wat donkerder wordt eens naar een mooi kleurig verlicht plekje. Ik heb hier geen voorbeeldje van, maar dit ga ik zéker een keertje doen!
- Fotografeer in zwart-wit.
Zwart-wit is heel eigen tak van sport en de grauwe grijze dagen lenen zich er prima voor om hier eens mee te gaan experimenteren! Er is weinig kleur en dus zul je veel meer focussen op vormen, patronen en contrasten. Een leuke manier om jezelf uit te dagen anders te kijken!
- Schuilende dieren (of mensen)
Dieren vinden de regen – net als mensen – vaak niets en dat geeft soms verrassende plaatjes. Want hoe passen dieren zich aan aan deze weersomstandigheden? Ga eens op zoek naar een schuilend dier of een fotografeer een vogel die zich lekker terugtrekt in zijn opgeklopte verenjasje.

- Opspattend water
Tijdens en ná een regenbui kun je ook prima aan de slag met opspattend water in een regenplas. Experimenteer met een kortere sluitertijd om de druppels te bevriezen en stel je camera in op continue opname. Je kunt dan thuis de beste compositie en foto uitkiezen. Omdat de camera waarschijnlijk moeite zal hebben met automatische scherpstellen en het vinden van de juiste focus, moet je een handje helpen. Stel eerst handmatig scherp op de juiste plaats door bijvoorbeeld je hand of een takje op de plek te houden, waar je verwacht dat de druppel ongeveer gaat vallen en daar op scherp te stellen. Druk vervolgens af als de druppel valt en het water raakt.
Heb je toevallig kinderen (grote of kleine ;-)) om je heen als het buiten regent? Trek ze dan laarzen aan en laat ze lekker stampen in de plassen. Plezier en succes gegarandeerd! 😉
En nu op pad!
Ik hoop dat ik je met dit blog heb gemotiveerd om op regenachtige dagen het comfort van je warme huisje te verlaten en de natte buitenwereld in te gaan. Ik ben heel benieuwd naar je foto’s!
Dank je wel voor deze leuke en leerzame blog! Fotograferen in de regen is echt leuk, en soms ook wel moeilijk, maar oefening baart kunst! Ik moet vooral nog veel oefenen met de instellingen, daar heb ik nog wel eens moeite mee.
Dank je voor deze mooie blog. En ja…fotograferen in de regen heeft ook mooie voordelen en…na regen komst zonneschijn.
Knap gedaan Jeanneke
Heel goed en duidelijk verwoord
Dankjewel voor deze prachtige leerzame informatie en jou prachtige foto’s!! ik ga het in de praktijk brengen.