Arnhemsmeiske natuurblog katjes hazelaar

Geschreven door: Janneke van der Pol

zaterdag, feb 02

Natuurblog: De katjes van de Hazelaar

Elk jaar opnieuw verwonder ik me weer over de katjes van de hazelaar. Als één van de eerste bloeiers van het nieuwe jaar, trekken de mannelijke bloemen van de hazelaar zich niets aan van de kou of het weinige licht. Zodra de dagen gaan lengen beginnen ze zich langzaam te laten zien. En dan ineens zijn ze overal! Zichtbaar, maar ook duidelijk merkbaar voor de hooikoortsgevoeligen onder ons. Ik ben daar één van. Ik snotter wat af en toch… zoek ik ze steeds weer op met mijn camera. Omdat ze ongelooflijk fotogeniek zijn.

De hazelaar is een zogenaamde ‘naaktbloeier’. Ik had er nog nooit van gehoord, maar eigenlijk is het heel logisch. De katjes sieren de boom al terwijl er nog geen blaadje aan groeit. De hazelaar zou er zonder al die mooie gele katjes maar naakt bij staan. En ze is gelukkig niet de enige naaktbloeier. Zo bloeien bijvoorbeeld ook struiken met de poëtische namen ‘wintersneeuwbal’ en ‘winterzoet’ al vroeg in de winter.

De hazelaar produceert geel en véél stuifmeel, dit geeft ze die mooie gele kleur. Voor de voortplanting is de hazelaar grotendeels afhankelijk van de wind. Zij verspreidt al deze pollen en zorgt ervoor dat het – als de vrouwelijke vruchten zich ook laten zien – op de stempels van de vrouwelijke bloemen terecht komt. De vrouwelijke bloemen zijn overigens een stuk bescheidener dan de mannetjes. Ze  laten zich vaak pas in februari zien en zitten dan met drie tot vier stuks bij elkaar, dicht bij de stam, onopvallend en met kleine rode k(r)oontjes te wachten tot de mannelijke bloemen klaar zijn voor de bestuiving.

Nog één leuk weetje: Eekhoorntjes, spechten, boomklevertjes en andere liefhebbers van hazelnootjes, verzamelen deze in de herfst, zodat ze een wintervoorraadje hebben. Maar niet alle hazelnootjes worden opgegraven in de winter en dit zorgt ervoor dat de hazelaar zich kan verspreiden en verder weg van de ‘moeder’struik weer kan ontkiemen en uitlopen.

Fototip:

  • Zet je diafragma zo ver mogelijk open (laag diafragma-getal) en fotografeer een katje door de struik heen. Het zachte licht dat tussen de katjes en de takjes doorschijnt, zorgt voor een mooie bokeh in de achtergrond. Zie je dit niet meteen? Verander dan van standpunt of focuspunt, maar blijf door je zoeker (of op je schermpje) kijken! Je ziet de achtergrond dan mee veranderen. Zo kun je precies die compositie en bokeh kiezen, waar jij blij van wordt!

Dit blog is ook te lezen op de inspirerende website www.boeksz.com, waar ik wekelijks mag bloggen over mijn verwondering voor de natuur en fotografie.

Misschien vind je dit ook leuk?

Het lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje

HET LIEVEHEERSBEESTJE Ik ben een groot insectliefhebber. Dat wil zeggen… insecten op de foto! Als ik met één druk op...

Natuurblog: het springstaartje

Natuurblog: het springstaartje

Ik heb het misschien al eens eerder gezegd, maar ik ben een echte goedweer-fotografe. Ik hou niet van kou en...

Natuurblog: de sprinkhaan

Natuurblog: de sprinkhaan

... over sprinkhanen, legboren en striduleren Sinds een paar maanden geef ik basisworkshops in natuurfotografie. Dat...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *