Arnhemsmeiske goede voornemens

Geschreven door: Janneke van der Pol

dinsdag, jan 01

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is weer ingeluid. De oliebollen zijn gegeten, er is geproost, er is gekust en geknuffeld en goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn gemaakt. Nu weet ik dat niet iedereen gelooft in goede voornemens en tóch maakt een groot deel van de Nederlanders plannen om 2019 nog leuker te maken. Ik hoor absoluut bij die groep idealisten.

“We cannot become what we want by remaining what we are” (Max Depree)

Ik ben dol op goede voornemens en heb er aan het einde van het jaar altijd een aantal paraat om het nieuwe jaar mee in te stappen. Negen van de tien keer kom ik er al heel snel achter dat ik toch iets te hoog heb ingezet. 2018 was daarin niet anders. De eerste dag dat ik lekker vroeg wilde opstaan voor zo’n prachtige ochtend-fotoshoot, was het bed toch echt nog te comfortabel. En van dat jaarabonnement op de sportschool heb ik welgeteld drie keer gebruik gemaakt! Met gepaste schaamte moet ik dus bekennen dat ik afgelopen jaar €80,- voor elk half uurtje op de crosstrainer heb betaald! Serieus! Bij deze is maar weer eens vastgesteld dat ik niet het type voor de sportschool ben…

arnhemsmeiske goede voornemens
met kleine stapjes vooruit, is ook vooruitgang…

Terugblik op 2018

2018 was een intens jaar met veel mooie momenten, maar ook een paar hele verdrietige. In februari is mijn vader overleden. Dat gemis en verdriet is nog steeds aan het landen en een plekje aan het zoeken. Daar heb ik in 2018 ruim de tijd voor genomen, waardoor bijna al mijn goede voornemens op een heel laag pitje kwamen te staan. Bíjna alle voornemens, want mijn vader was mijn grootste fan. Hij genoot ontzettend van mijn foto’s, al had hij wel zo zijn duidelijke voorkeuren. Té abstract was niet echt zijn ding. Reptielen en amfibieën vond hij geweldig! Hij vond het prachtig dat ik (eindelijk) iets had gevonden waar ik heel mijn hart en ziel in kwijt kon en dus heb ik afgelopen jaar nog meer dan daarvoor genoten van fotograferen, workshops volgen, op pad gaan met de camera en de interactie met andere (amateur-)fotografen, online en in real life!

Thema’s in 2019

Terug naar de voornemens voor 2019. Jelle van soChicken zegt: “goede voornemens zijn stom, thema’s zijn leuk.” Hij zegt dat goede voornemens je gevangen zetten in een keurslijf. Een thema geeft meer een richting aan waarin je jezelf wilt ontwikkelen in het nieuwe jaar. Okee Jelle, dat volg ik wel. Ook al vind ik goede voornemens nog steeds niet stom, ik wil dat denken in thema’s wel een jaartje uitproberen.

Uiteraard kan ik zo een aantal thema’s opnoemen waar ik in 2019 mee aan de slag wil gaan: mentaal en fysiek fitter worden, meer aandacht voor sociale contacten en ‘Doen in plaats van Denken’. Die laatste vind ik eigenlijk wel een hele mooie en kan binnen alle andere thema’s worden ingezet. Het zou geen thema zijn, als ik al supergoed was in het omzetten van mijn gedachten in actie, dus tips daarvoor zijn altijd welkom…

Arnhemsmeiske goede voornemens
Eén van mijn goede voornemens in 2018 was wat dingen van mijn bucketlist afwerken. Het vinkje voor uiltjes heb ik gelukkig kunnen zetten! 🙂

Arnhemsmeiske op de kaart zetten

Eén thema wil ik hier graag nog even extra noemen. Ze heeft alles te maken met fotograferen. Ik noem dit thema voor het gemak maar even ‘Arnhemsmeiske op de kaart zetten’.

Oehh… als ik het zo zwart-op-wit zie staan, klinkt dat best wel groots en ambitieus… Maar het is eigenlijk niet zozeer een doel op zich; het gaat me meer om het proces. Ik fotografeer al enkele jaren met veel passie en plezier en heb de basis nu wel aardig onder de knie. Ik voel dat het tijd is voor een volgende stap. Ik heb mezelf ooit Arnhemsmeiske genoemd en nu wordt het tijd om eens te gaan onderzoeken waar ik als Arnhemsmeiske eigenlijk voor sta en wat ik wil uitdragen. Waar ligt mijn échte passie binnen de natuurfotografie en wat wil ik graag nog verder ontwikkelen?

In het kader van ‘Doen in plaats van Denken’, wil ik daar in 2019 niet alleen over nadenken, maar wil ik het ook actief gaan uitdragen. Ik wil het delen! De passie, de ontspanning, de zoektocht naar eigenheid en het plezier dat het fotograferen mij brengt. Ik hoop in het komende jaar veel mensen te inspireren om nog meer te genieten van deze prachtige hobby. Én daarnaast wil ik – als een echt Arnhemsmeiske – heel graag laten zien hoe prachtig mooi Arnhem en haar omgeving is. Het moge duidelijk zijn; ik zit vol met plannen en barst van de inspiratie, nu nog… Doen!

Ik wens jullie allemaal een heel gezellig en liefdevol 2019!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

9 Reacties

 1. Remco Walravens

  Mooie blog weer Janneke.
  Hopelijk komen al je dromen in 2019 uit.
  De beste wensen en we gaan elkaar dit jaar toch eindelijk eens elkaar ontmoeten in een zoo.
  Beste wensen voor 2019

  Antwoord
 2. Arthur de boom

  Mooi blog. En ja wat betreft goede voornemens, die maak ik nooit. Kan ik ze ook niet breken. Maar laat ik eens naar mijn oude vriendin luisteren en dit jaar wel 1 goed voornemen doen. Ik heb al jaren een digitale spiegel reflex in de kast liggen die een beetje aan het verstoffen is. Deze verkopen zit er niet in, dan er maar wat mee doen. Lijkt mij een goed voornemen voor dit jaar. Mensen fotograferen ligt mij niet zo. Dieren wel, die mopperen minder, althans ik merk er niets van. Kortom terug de natuur in een genieten.

  Antwoord
  • arnhemsmeiske

   Ja, dat steeds weer breken van goede voornemens is weleens jammer inderdaad! Daarom vond ik het idee van thema’s wel interessant. Dan kan ik het nooit fout doen, maar stap ik toch weer fris en gemotiveerd het nieuwe jaar in. 🙂 En wat ontzettend gaaf dat ik je heb gemotiveerd om de camera weer eens af te stoffen en op te pakken! Ik ben heel benieuwd welke mooie dierenplaatjes ik dit jaar voorbij zie komen van je!

   Antwoord
 3. Leendert

  Ik kijk uit naar je foto’s in 2019!

  Ik vind het altijd leuk om aan het begin van een jaar na te denken welke foto’s ik waar, wanneer (denk aan in welk seizoen, tijd, weeromstandigheden) wil gaan maken in de gebieden waar ik regelmatig kom.
  Dit is geen lijst met harde deadlines maar meer een lijst met ideeën.

  Ik vind het leuk om een gebied goed in beeld te brengen met een serie foto’s van dieren, landschappen, bloemen, insecten, etc. die karakteristiek zijn voor dit gebied.

  Antwoord
  • arnhemsmeiske

   Ah, leuk om te lezen! 🙂

   En wat een goed idee, zo’n lijst met ideeën! Ik wil sowieso de omgeving van Arnhem dit jaar nog meer gaan verkennen en in kaart brengen en dan komt zo’n lijstje ook mooi van pas. Die tip ga ik zeker onthouden en toepassen!

   Ik wens je een heel mooi en fotogeniek 2019!

   Antwoord
 4. Alexandra Bijl

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2019.!
  Wat een heerlijke blog Janneke, het plezier en je je passie voor fotograferen spat ervan af. Ik kijk uit naar je mooie foto’s in 2019 !

  Antwoord
  • arnhemsmeiske

   Hoi Alexandra,

   Wat een fijne reactie! Dank je wel! 🙂 Ik ben blij dat ik mijn passie voor de fotografie kan overbrengen via mijn blogs! Dat is ook een van mijn belangrijkste doelen met deze website. 🙂

   En ik kijk ook zeker uit naar jouw foto’s!
   Wie tot ziens nog een keer bij een leuke workshop, heb je al iets op de agenda staan voor 2019? 🙂

   Antwoord
  • arnhemsmeiske

   Hoi Alexandra,

   Wat een fijne reactie! Dank je wel! 🙂 Ik ben blij dat ik mijn passie voor de fotografie kan overbrengen via mijn blogs! Dat is ook een van mijn belangrijkste doelen met deze website. 🙂

   En ik kijk ook zeker uit naar jouw foto’s!
   Wie tot ziens nog een keer bij een leuke workshop, heb je al iets op de agenda staan voor 2019? 🙂

   Antwoord
 5. arnhemsmeiske

  Hee broertje,

  Wat een superlief berichtje! Dank je wel, je mooie woorden komen binnen… En ik zet inderdaad steeds kleine stapjes, maar misschien moet ik dit jaar ook maar eens een paar grote passen gaan maken. Gewoon omdat het kan en om te voelen hoe dat is, zomaar in het diepe springen. Ik las deze week het goede advies: Start before you’re ready. Want als je wacht tot je helemaal klaar bent en alles goed hebt doordacht (als je óóit echt ergens klaar voor bent), dan zijn de kansen vaak weer verkeken. Dat vond ik wel een inspirerende gedachte! Past ook mooi in mijn nieuwe voornemen: meer doen, minder denken! 😉

  En ik kan niet wachten tot ik dit jaar ergens (liefst met jou) op een exotische plek met de camera in de weer mag! Zeker met het grijze weer van nu is dat een superfijn vooruitzicht!

  XXX

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *