Arnhemsmeiske fotoprojecten

Geschreven door: Janneke van der Pol

woensdag, feb 13

8 Inspirerende foto-projecten

Ik ben een chaoot. Ik zou soms best willen dat ik wat meer geordend was, maar helaas. Dat is geen talent van me. Zelfs tijdens het schrijven van dit blog heb ik al minstens tien andere dingen gedaan; muziekje aangezet, kopje thee gehaald, appjes gestuurd, foto’s geliked op Instagram, mijn kat aandacht gegeven, op Netflix gekeken welke serie ik straks nog even wil kijken, mijn mail gecheckt… Ik ben snel afgeleid. Tegelijkertijd hou ik wel van een beetje rust en overzicht. En chaos en overzicht zijn niet twee eigenschappen die makkelijk te combineren zijn… Gelukkig heb ik daar iets op gevonden: lijstjes en projectjes. Zodra ik iets omtover tot een project, zeker één waarvoor lijstjes gemaakt kunnen worden, komt er weer structuur en rust in mijn hoofd. En dan blijkt zelfs een grote chaoot als ik leuke dingen voor elkaar te kunnen krijgen.

Toen ik net begon met fotograferen en mezelf wilde uitdagen en ontwikkelen, startte ik met een 365 dagen foto-uitdaging. Een geweldig project en superoverzichtelijk. Elke dag een foto plaatsen op mijn Instagram-account en ondertussen telt de teller van 1 tot 365 op. Ik denk dat ik mezelf goed genoeg kende om te weten dat ik zonder zo’n project zou verzanden in een beetje aanmodderen op foto-gebied en dat wilde ik nu juist niet. Ik wilde doorpakken en deze sluimerende passie echt de ruimte geven om te groeien. Dat is gelukt! De passie stroomt nu rijkelijk!

Foto-projecten

Heb je ook zin in een leuk foto-project? Merk je dat je inspiratie mist de laatste tijd en zoek je weer nieuwe frisse ideeën? Wil je jezelf uitdagen om buiten je comfortzone te gaan en op een andere manier te kijken dan je voorheen deed? Misschien vind je in onderstaande projecten dan een leuke nieuwe uitdaging!

365 dagen – elke dag een foto
Wil je echt groots uitpakken en durf je jezelf uit te dagen? Ga dan de uitdaging aan om een jaar lang elke dag een foto te maken. Dit mag een foto van vanalles zijn! Er zijn geen regels en je kunt het niet fout doen. Zie het als een manier om beter te leren fotograferen, om jezelf te ontwikkelen als fotograaf en te ontdekken waar je nou echt blij van wordt. En als je nog een stapje verder durft te gaan, daag ik je uit om de gemaakte foto’s op een social media platform te plaatsen. Instagram is hier perfect voor, omdat het een visueel medium is. Daarnaast werken de volgers en likes (die ongetwijfeld zullen komen) heel motiverend en helpt het je om jezelf te durven laten zien. En geloof me, het is in het begin best spannend om je foto’s aan het grote publiek te tonen, maar het is de sprong in het diepe meer dan waard!

52 weken – elke week een foto
Vind je de uitdaging van een foto per dag te groot? Kies dan voor een foto per week. Je hebt dan iets meer tijd om je foto te maken en eventueel te bewerken. Het geeft meer rust en toch ben je nog steeds erg intensief bezig met fotografie. Ook hierbij zijn er geen regels. Fotografeer wat je leuk vindt en waar jij blij van wordt. En wil je graag een stapje verder gaan? Plaats dan je foto’s op een medium als Instagram. Spannend, maar absoluut de moeite waard!

52 weken – lijstjes op internet
Een variant op de bovenstaande uitdaging zijn de lijstjes die je overal op internet kunt vinden. Ben je al actief op Pinterest? (Als je daar nog geen account hebt: een absolute aanrader voor het opdoen van inspiratie!) Zoek eens op ‘project 52’ en je wordt overspoeld door rijtjes met ideeën voor een fotoproject van 52 weken!

Eén onderwerp – tien foto’s
Zie je zo’n groot project niet zitten, maar heb je wel zin om je fotografie een boost te geven? Deze tip is vooral ideaal voor een regenachtige dag. Als je ondanks de tips uit mijn vorige blog toch geen zin hebt om er in de regen op uit te gaan… 😉 Daag je zelf dan uit om één onderwerp op verschillende manieren vast te leggen. Neem gewoon iets dat je in huis hebt; een voorwerp, een bloem/plant, groente/fruit,… Het maakt niet uit wat het is, zolang je er maar voor open staat om out-of-the-box te denken. Iedereen heeft zo zijn vaste manieren van fotograferen, stap eens uit dat vaste patroon en kies een ander perspectief, een andere witbalans, belicht de foto eens over of onder, kies voor een ander diafragma dan je normaal gewend bent, zet er een lamp op of speel met de flitser, gebruik een andere lens, zoom heel erg in of neem een stuk van de omgeving mee,… Neem je tijd en geef niet na tien minuten op. Daag jezelf uit om echt andere invalshoeken te kiezen! Bij deze uitdaging gaat het erom dat je anders leert kijken en inzicht krijgt in je vaste patronen en voorspelbare benaderingen van het onderwerp. Uiteraard zijn deze foto’s gewoon lekker voor jezelf en hoef je die écht niet met Jan en alleman te delen. Behalve als er ineens een pareltje tussen blijkt te zitten natuurlijk… Pareltjes zijn er om gedeeld te worden!

Een dag uit je leven
Het leven is kort en raast voorbij. Het is een kunst om af en toe even stil te staan bij de mooie, fijne en kleine momentjes. Leg eens een dag uit je leven vast. Zeker als je een gezinnetje hebt en wordt meegezogen in de drukte van de dag. Ik heb zelf geen kinderen, maar kan me voorstellen dat het ongelooflijk waardevolle foto’s kan opleveren als je dit af en toe doet. Pak je camera als je wakker wordt en probeer momentjes op de dag te vangen die je ontroeren, doen lachen of die je anders ongemerkt voorbij laat gaan. Opstaan, aankleden, ontbijten, schoenen aantrekken, naar school en werk, lunchen, boodschapjes doen, hond uitlaten, spelen met de kat, even tijd voor jezelf na werk/school, koken, samen eten, grapjes uithalen, verhaaltje voor het slapen gaan,… Elk momentje van de dag kun je vereeuwigen! En vergeet niet om er daarna een mooie serie of collage van te maken.

Foto’s in één kleur
Je kunt er ook voor kiezen om een tijdje alleen foto’s te maken van gele dingen. Of van rode. Of blauwe. Het maakt niet uit wat je op de foto zet, zolang de hoofdkleur maar overeenkomt. Of wissel het af. Een week focus je op geel en andere week op paars…

Zwart en wit
Goede en rake zwart-wit foto’s maken is een hele kunst. Oefen er eens een tijdje mee. Probeer je oog te trainen op de mooie contrasten in het beeld. Hoe valt het licht en hoe ziet dat eruit in zwart-wit? En fotografeer je graag de natuur? Ga dan op zoek naar welke onderwerpen het goed doen in een zwart-wit foto. Maak de foto’s al meteen in zwart-wit of zet ze later om in een bewerkingsprogramma. Ik garandeer je dat er anders door gaat kijken!

Het oude foto-rolletje
Op de oude analoge fotorolletjes zaten 24 of 36 foto’s. In het wilde weg foto’s maken deed je toen niet. Als ik nu een middagje op pad ga, heb ik zo een paar honderd foto’s. Dat was in de tijd van de analoge camera’s ondenkbaar én vooral onbetaalbaar! Maak eens een sprongetje terug in de tijd en ben zuinig met je kliks. Stel je voor dat je maar 24 of 36 foto’s mag maken, hoe ga je dan te werk? Het vraagt rust en overdenking. Lukt het jou om een middag op pad te gaan en met slechts 36 foto’s thuis te komen? Hoeveel zijn er geslaagd en waar moet je extra aandacht aan gaan besteden? Een mooie manier om je eigen talenten en valkuilen te leren kennen!

Veel plezier!

Er zijn nog legio andere uitdagingen, maar ik denk dat je met deze acht al een heel eind komt! Veel plezier, wees mild voor jezelf en blijf genieten van het proces. Sla je per ongeluk een dag over bij de 365 dagen uitdaging, geen probleem. De volgende dag ga je gewoon verder waar je bent gebleven! Het is jouw uitdaging en jouw proces. Als je er iets van hebt geleerd en er plezier aan hebt beleefd, is de ‘missie’ geslaagd!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

4 Reacties

 1. Peter Haitsma

  Hele leuke blog Janneke. Ik ga voor – een dag uit je leven – . Nu nog even mijn gezinsleden overhalen 🙂

  Antwoord
 2. Desi Breij

  Wat een leuk verhaal, Janneke.
  Alles goed met je?

  Antwoord
 3. Desi

  Ook goed hoor. Werk je nog steeds bij de Han? Woon je nog steeds in Ravenstein?

  Antwoord
 4. Desi Breij

  was zeker leuk, jij ook fijne avond Arnhems Meiske!
  groetjes,
  Desi

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *