Geschreven door: Janneke van der Pol

dinsdag, apr 03

Vroeg opstaan

Afgelopen zaterdag, 6:00 uur.

Als de wekker gaat, denk ik even dat het een vergissing is. Het is zaterdag, mijn bedje is lekker warm en ik ben nog lang niet klaar om op te staan. Ik draai me nog een keer om. Maar dan dringt het langzaam tot me door. Ik lig níet in mijn eigen bedje, maar in een opklapbedje bij familie in Zwolle. En het klopt wél, want als ik nu niet heel snel opsta ben ik zometeen nog te laat voor die geweldige workshop die vandaag op de agenda staat. En het blijkt maar weer… als ik ergens enthousiast genoeg voor ben, lukt het me zelfs om op mijn vrije dag om zes uur op te staan! En als ik om half zeven naar buiten loop en de deur heel zachtjes achter me sluit (de rest van deze familie ligt namelijk nog lekker op één oor), weet ik dat ik geen spijt ga krijgen. Het weer is prachtig, de vogeltjes fluiten en het is nog heerlijk stil buiten.

Om kwart voor zeven rij ik het parkeerterrein bij het Engelse Werk op. De lucht kleurt langzaam van zwart naar donkerblauw en er staat een volle maan aan de hemel. Ik trek mijn stevige schoenen en regenbroek aan en als ik even later iedereen de hand geschud heb (en zelfs nog een bekend gezicht van de workshop van Andrea Gulickx zie!), ben ik helemaal klaar voor de workshop voorjaarsbloeiers van Johannes Klapwijk. Hier kijk ik echt al heel lang naar uit. Ik heb Johannes vorig jaar op Pixperience gezien en was meteen onder de indruk van zijn bevlogenheid en vasthoudendheid in het fotograferen van juffertjes en libellen. Prachtige foto’s maakt hij! En nu mocht ik zowaar een hele dag van hem leren! Kom maar op! 🙂

Veel geduld

De groep blijkt gezellig en Johannes is een uitstekende leraar. Met aandacht voor ieders vragen, scherpe oog voor compositie en een onuitputtelijke dosis enthousiasme inspireert hij ons om het beste uit de foto en onszelf te halen. Als ik na een paar uurtjes een rustig plekje heb opgezocht en mijn camera heb gericht op een klein geel bloempje, kijkt hij even mee op mijn schermpje.
Ga je nu maar eens een half uur richten op alleen dit bloemetje”.
Een half uur! Op één bloemetje! Poeh… Ik ben eerlijk gezegd wel een wat ongeduldige fotograaf. Begrijp me niet verkeerd, ik kan uren door het bos dwalen op zoek naar een mooi plaatje, maar uren gericht op hetzelfde plantje of diertje… dát lukt me niet zo vaak. De opdracht die Johannes me gaf, haalde me dus wel een beetje uit mijn comfortzone. Ik verplaatste de camera naar links, naar rechts, zette er een tussenring tussen (en vervolgens nog één en nog één) en draaide er een macro-voorzetlens voor en ongemerkt vloog het half uur voorbij en had ik dat kleine bloemetje van zo’n beetje elke kant bekeken. Ik kan het dus wel… me verdiepen in één onderwerp in plaats van fladderend als een vlindertje van het ene mooie plaatje naar het andere. Ik neem me ter plekke voor om dit vaker te gaan doen: focussen op het verkrijgen van het ‘perfecte’ plaatje in het veld, zonder later nog veel te hoeven doen aan nabewerking.

[foogallery id=”459″]

De nabespreking

Na deze – voor mij toch best wel waardevolle – les, reden we rond twaalf uur richting een hotel in de buurt voor een welverdiende lunch en een grondige nabespreking. Zonder haast nam hij de foto’s door van alle deelnemers. Hij gaf oprecht, direct en eerlijk zijn analyse van de gemaakte foto’s. En tijdens deze nabespreking vielen eigenlijk alle kwartjes op zijn plaats. Hoe jammer is het als je bij het achteraf bekijken van je foto ziet,

 • dat je nét iets te krap hebt gekaderd,
 • dat je het onderwerp wel erg veel ruimte aan de rechterkant hebt gegeven,
 • dat het mooier was geweest als die boom niet precies achter het onderwerp stond,
 • dat je net scherp hebt gesteld op het verkeerde onderwerp,
 • dat dat takje toch eigenlijk best wel storend is…

Daarom… denk in het veld goed na over de juiste compositie, lichtinval en eventuele storende elementen. Neem hier ook echt je tijd voor. Denk niet te snel dat het goed is.
Johannes had uiteraard nog véél meer wijze lessen, maar ik zal niet alles verklappen! 😉

Ga je de komende tijd nog op pad? Sta dan lekker vroeg op en probeer te profiteren van het mooie ochtendlicht. Neem je tijd en geef het onderwerp alle aandacht en liefde die het verdient. Voorjaarsbloeiers zijn gelukkig héél geduldig!

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

1 Reactie

 1. Alexandra Bijl

  Wat een leuke blog heb je er over geschreven en je hebt prachtige foto’s gemaakt.
  Ik vond het erg leuk je weer tegen te komen! Ik kom vaker “bij je kijken”

  Groet Alexandra

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *