Geschreven door: Janneke van der Pol

zaterdag, jul 21

Een foto wordt altijd mooier als je waardeert wat je op de foto zet. Als je ook zonder camera geraakt wordt door plaatje dat je ziet. Een foto kun je natuurlijk achteraf verfraaien en aanpassen tot het weergeeft wat jij als fotograaf voelde op het moment van afdrukken… Maar dan moet je het wél eerst voelen.

Ik ben een beetje een ongeduldige fotografe. Daar werk ik aan… 😉 Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik van hot naar her ren met de camera, op zoek naar de mooiste momentjes om vast te leggen. Toegegeven… soms komen daar verrassend leuke foto’s uit. Maar de foto’s waar ik écht moeite voor heb gedaan en aandacht en energie en liefde in heb gestoken, zijn eigenlijk altijd het mooist.

Nu wil ik hier niet alleen delen wat fotografie voor míj betekent, maar ik geef ook graag iets mee waar jullie wellicht iets aan hebben. Daarom zoom ik in dit blog in op iets waar ik het afgelopen jaar best veel aandacht en tijd in heb gestoken: het fotograferen van vlinders in de mangrove van Burgers’ Zoo. Sinds vorig jaar zomer ben ik vrijwillige gids in de mangrove en heb ik dus het een en ander over (tropische) vlinders geleerd en uitgebreid de tijd gehad om ze te observeren. En wat zijn vlinders geweldig! Ze zijn mooi, ze zijn een waar wonder van moeder natuur en ze zijn ongelooflijk fascinerend! 😀

Vlinders zijn niet eng…

Ik zie tijdens mijn werk als gids in de mangrove regelmatig kinderen, maar ook volwassenen, die bang zijn voor de rondfladderende vinders. En hoewel dat uiteraard nergens voor nodig is, begrijp ik wel dat het even wennen is als de soms best grote vlinders ineens op je neerstrijken. De blauwe morpho doet dit graag, maar ook de malachietvlinder wordt nog wel eens aangetrokken door de fel gekleurde kleding of lekkere geurtjes van bezoekers. Alvast één belangrijke tip: vlinders hebben geen tanden, ze kunnen je dus niet bijten. Ze hebben ook geen angels en kunnen dus ook niet steken of prikken. Ze hebben wel een paar andere erg mooie kenmerken, die zeker de moeite zijn waard zijn om op de foto te zetten.

Roltong

Een vlinder heeft geen tanden en geen echte mond. Ze heeft een roltong. Een soort rietje dat – als ze vliegt of in rust is – opgerold onder haar kop hangt. Als een vlinder drinkt, rolt ze haar tong uit en kan ze via dit rietje de nectar uit de bloem opzuigen.

Facetogen

Vlinders hebben een paar grote ronde ogen, deze ogen bestaan elk uit zo’n 6000 kleine oogjes. Deze grote ogen noemen we daarom ook wel facetogen. Als je goed naar de verschillende vlinders kijkt, zie je dat de ogen vaak een bijzondere tekening hebben. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder. En… zoals ik al eerder in een blog schreef, probeer altijd scherp te stellen op de ogen!

[foogallery id=”582″]

Voelsprieten

Vlinders ruiken met hun voelsprieten (ook wel antennes genoemd). Met deze voelsprieten nemen ze geurmoleculen op. Vlinders kunnen niet veel verschillende geuren ruiken, maar voor de geuren die ze kunnen waarnemen, zijn ze dan wel erg gevoelig. Sommige mannetjes kunnen de aanwezigheid van een vrouwtje op een afstand van wel 10 km ruiken! Hoe groot een voelspriet is en hoe hij eruit ziet, kan per soort verschillen.

Vleugels

Vlinders hebben twee paar vleugels, die bedekt zijn met een heleboel schubjes. Deze schubjes bevatten pigmenten en zorgen daarmee voor de kleur van de vleugels. Als een vlinder wat ouder wordt, verliest ze wel eens een schubje, waardoor de kleur van de vleugels minder levendig is. Dit zie je mooi bij de malachietvlinder. Deze is aan het begin van haar leven mooi groen, maar deze kleur zwakt af naarmate ze ouder wordt. Maar de schubjes op de vleugels doen meer dan alleen kleur geven. Ze zorgen mede voor de opwaartse kracht bij het vliegen. De schubjes zijn namelijk hol van binnen en gevuld met lucht. Raak dus nooit een vlinder bij de vleugels aan. Ze verliest dan direct een heleboel schubjes en vliegen kost haar zo veel meer energie. Ze kan minder ver vliegen om voedsel te vinden en zal daardoor eerder dood gaan. Kijken met de oogjes dus… 😉

Ik zou nog een heleboel meer kunnen vertellen, maar dat bewaar ik gewoon voor een ander blog. Zo is er van alles te vertellen over de rupsen, het verpoppen (één van de meest fascinerende wonderen van moeder natuur – vind ik…) en hoe je een vlinder zo mooi mogelijk op de foto kunt zetten. Nog voldoende stof voor een paar extra blogs dus! Maar voor nu: veel plezier in de mangrove en mocht je me een keertje tegenkomen, schroom dan vooral niet om mij (of een van mijn collega’s) aan te spreken. Ik vertel je met alle liefde nog veel meer!

Tips

Hieronder nog een paar tips voor het fotograferen van vlinders in de mangrove van Burgers’ Zoo:

  • De uilvlinder is prachtig. Hij is groot en hangt overdag heerlijk rustig aan een stam. Je vindt hem met name bij de palmen en bananenbomen.
  • De glasvleugelvlinder is een pareltje. Klein en onopvallend. Met haar transparante vleugeltjes echt een bijzonder vlindertje. Je moet wel even goed zoeken, maar het is meer dan moeite waard.
  • De blauwe morpho is een van de meest opvallende vlinders in de mangrove. Je kunt er ook niet omheen, want ze fladderen er vrolijk op los. Heel soms zitten ze even met hun vleugels open, je ziet dan de prachtige blauwe kleur aan de bovenkant van de vleugels.
  • De passiebloemvlinders (we hebben verschillende soorten) zijn in staat om naast nectar ook stuifmeel op te nemen. Ze kunnen een soort papje maken van de stuifmeel, waardoor ze meer voedselbronnen hebben en dus aanzienlijk langer leven dan de andere vlinders in de mangrove. Let maar eens goed op hun tong, misschien zie je daar nog wel wat gele klontjes aan kleven; het stuifmeelpapje.

 

Misschien vind je dit ook leuk?

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

Een beetje kleur…

Een beetje kleur…

Een beetje kleur… Een paar maanden geleden schreef ik een blog over kleuren in de winter. Ik hou van kleur. Ik vind...

Fotograferen van druppels

Fotograferen van druppels

Soms hebben het schrijven van een blog en het maken van foto’s erg veel gemeen. Ik wil al lange tijd een blog...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *