Ken je dat? Dat je een foto ziet en denkt: wauw… dát wil ik ook kunnen! Ik heb dat regelmatig, want ik word nog dagelijks geïnspireerd door alle prachtige foto’s die voorbij komen op Instagram, Facebook en Pinterest. En één van de dingen die ik heel graag nog eens wilde leren, was het creëren van sprookjesachtige bokeh.
Daarom heb ik me ingeschreven voor een workshop ‘creatief fotograferen van sneeuwklokjes’ door Andrea Gulickx. Andrea maakt echt prachtige foto’s en ik kon niet wachten om van haar te leren. Afgelopen vrijdag was het zover. Geheel buiten mijn comfortzone bevond ik me op een mooie heldere ochtend languit liggend op de koude grond van Oud Amelisweerd. Mijn camera met telezoomlens gericht op een veld vol sneeuwklokjes. Ik moest even mijn draai vinden en het lukte me niet meteen, maar na een kwartiertje was ik de wereld om me heen vergeten en kon ik alleen maar verwonderd door mijn lens kijken. De ene na de andere sprookjesachtige bokeh verscheen voor mijn ogen. Zó mooi!
Omdat ik weet dat niet iedereen in de gelegenheid is om zo’n gave workshop bij te wonen en de workshops die Andrea geeft bijna direct vol zitten, heb ik hieronder een Tip Top Drie samengesteld. Er is zóveel meer te vertellen over alles wat ik tijdens de workshop heb geleerd, maar hier komen jullie vast al een heel eind mee.
Tip 1 – Diafragma
Gebruik bij dit soort foto’s altijd de diafragma-voorkeuzestand. Als je houdt van foto’s met een mooie zachte achtergrond, dan moet je ervoor zorgen dat je diafragma zo groot mogelijk is (dit betekent een zo laag mogelijk diafragmagetal). Een groot diafragma zorgt ervoor dat je heel selectief kunt zijn in datgene wat je scherp op de foto wilt hebben. Omdat je zo een kleine scherptediepte hebt, is het wel even oefenen om de scherpte precies op de goede plaats te krijgen. Maak – als je twijfelt – liever een foto teveel dan te weinig, niets is zo vervelend als later ontdekken dat je er toch naast zat…
Tip 2 – Plat op de grond
Zorg dat je camera zo laag mogelijk bij de grond is. Heb je een schermpje dat uitklapbaar is (zoals ik) dan heb je helemaal mazzel. Je kunt je camera dan dicht bij de grond houden (eventueel laten leunen op een rijstzak) en door het schermpje kijken. Heb je dit niet? Ook prima! Zorg dan dat je een houding aanneemt, waarbij je zelf nog een beetje comfortabel ligt én goed door de zoeker kan kijken.
Tip 3 – Speel met de witbalans
Speel met de witbalans. Ik zal later nog wel een artikel wijden aan witbalans, maar voor nu wil ik je uitdagen om niet de camera het werk te laten doen, maar dit zelf te in te stellen. Wil je wat meer blauwere (koudere) tinten in je foto, zet hem dan eens op fluorescerend of kunstlicht. Wil je juist meer warme tinten in je foto, zet de witbalans dan op schaduw of bewolkt. Fotografeer je in RAW? Dan kun je dit natuurlijk ook later nog wijzigen in Lightroom.
Dit waren een paar tips. Het klinkt allemaal heel simpel en dat is het eigenlijk ook. De kunst is om het gewoon te gaan doen. Zoek je nog meer tips en inspiratie, dan raad ik je zeker aan om eens een workshop te gaan volgen! Inspiratie gegarandeerd!
Ik ga hier absoluut nog veel meer mee experimenteren en hoop dat ik jullie ook een beetje heb uitgedaagd om eens languit in het gras te gaan liggen. De wereld is zó mooi op een paar decimeter boven de grond!
Gefeliciteerd met je leuke nieuwe website. Ik kom zeker vaker terug om even te kijken.
Gr. KrisPix
Van IG
Proficiat met je nieuwe website en veel inspiratie gewenst!
Dank je wel voor de opfrissing van het diafragma-verhaal, in combinatie met de witbalans. Dat had ik net even nodig!
Succes met je website, en ik hoop dat er nog meer van dit soort lessen volgen! Fotograferen is spannend en ontspannend!