arnhemsmeiske

VERBEELDING

… omdat fotograferen zoveel meer is
dan het nastreven van het ‘perfecte plaatje’

Paddenstoelen

Paddenstoelen hebben me altijd gefascineerd. Wist je dat de paddenstoel slechts een heel klein stukje is van de hele zwam? Onder de grond gebeurt zóveel! Er is een heel netwerk van mycelium (soort netwerkdraadjes) die de zwammen met elkaar en met de rest van de natuur verbind.

Wist je dat?

Wist je dat de paddenstoel zoals wij hem zien en graag op de foto zetten, slechts een stukje van de hele zwam is? Het is het vruchtlichaam van de zwam. Dit vruchtlichaam vormt de sporen, beschermt ze en verspreidt ze als ze rijp zijn. Wat er onder de grond gebeurt is minstens zo interessant. Er groeit een enorm netwerk van schimmeldraden onder onze voeten; het zogenaamde ‘wood wide web’. Dit enorme netwerk zorgt ervoor dat bomen en planten onderling kunnen communiceren, echte netwerkers dus. Daarnaast speelt dit netwerk ook voor vuilnisman (ze ruimen biologisch afval op) en kok (ze zetten dit afval om in voedsel voor de planten en bomen).

Dit schimmeldradennetwerk (ook wel mycelium genoemd) is erg kwetsbaar en ligt dicht onder het bladerdek. Wees er als natuurfotograaf dus altijd bewust van dat je voorzichtig omgaat met de omgeving van een paddenstoel bij het maken van die perfecte foto.