Arnhemsmeiske

…. omdat passie zichzelf

vermenigvuldigt als je het deelt.

Les 1

In deze les maken we kennis met elkaar en met de camera. We bespreken wat fotografie precies is (schrijven met licht) en gaan in de op de belichtingsdriehoek.

Kijk eerst even het filmpje hieronder, waarin ik je welkom heet en vertel wat je in deze les kunt verwachten. Daarna doorloop je in je eigen tempo de modules van les 1. Hopelijk tot ziens op woensdagavond 15 september!

Belangrijk! Voor de zoombijeenkomst van aanstaande woensdag ga je naar deze pagina en vul je als wachtwoord in: IVNbasis21. Je komt dan eerst in de wachtkamer en ik laat jullie om 19:30 uur binnen. Heb je nog niet alles kunnen bekijken? Geen probleem, schuif dan toch gewoon gezellig aan!

Alle hoofdstukken op een rijtje

De filmpjes hieronder kun je in je eigen tijd en in je eigen tempo afspelen. Sommige filmpjes zijn wat korter en voor een andere moet je echt even de tijd nemen… Doe dit ook en kijk wat voor jou het beste werkt. Je kunt altijd even pauzeren en op ander moment weer doorgaan!

Wie ben ik?

Duur: 11:10 minuten.

Een korte kennismaking met mij. 🙂

Wie ben jij?

Duur: 10:40 minuten.

Wat voor fotograaf ben jij? Ben je meer registrerend of interpreterend? Ga je goed voorbereid op pad of laat je je graag verrassen in wat je onderweg tegenkomt?

Klik hier voor de video van Frans Lanting
Klik hier voor de video van Alexander Koenders

Klik op deze tekst om een kort vragenlijstje in te vullen over wie jij bent als fotograaf. Kijk hiervoor eerst de bovenstaande video. Tijdens de Zoom-bijeenkomst nemen we de antwoorden even door!

De basis

Duur: 14:58 minuten.

In dit hoofdstuk kijken we kort naar hoe een camera in elkaar zit en wat de informatie op je objectief inhoudt. Daarnaast ga ik ook in op waarom het goed is om niet (enkel) op de automatische stand te fotograferen. Wat brengt manueel fotograferen je?

Camerastanden

Duur: 6:46 minuten.

Ik bespreek met jullie de verschillende standen waarin je kunt fotograferen. Denk hierbij aan de A, S, P en M-stand.

De belichtingsdriehoek

Duur: 31:49 minuten.

Heb je weleens van de belichtingsdriehoek gehoord? En weet je wat ISO, sluitertijd en diafragma precies inhouden?In dit hoofdstuk leer je er alles over.

Klik hier voor het filmpje over de sluitertijd
Het filmpje van de sensor-animatie is op dit moment helaas niet bereikbaar…

tips en huiswerk

Duur: 11:22 minuten

Een paar handige tips en uitleg over het huiswerk.

Klik hier voor een pdf-bestand met het huiswerk van deze eerste les.

Klik hier om de handout te downloaden.

Let op: Ik heb deze presentatie en handout met veel zorg samengesteld. Dat betekent dat het auteursrecht bij mij ligt (Janneke van der Pol, Arnhemsmeiske). Daarom wil ik jullie vragen om deze handout uitsluitend voor jezelf te gebruiken. Niets uit deze handout mag worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt, zonder mijn toestemming.