Geschreven door: Janneke van der Pol

zondag, mei 06

Het idee

Elke dag een foto. Toen ik twee jaar geleden het fotografievirus te pakken kreeg, kwam ik op mijn zoektocht naar inspiratie veel voorbeelden tegen van foto-uitdagingen. Een jaar lang elke dag een foto van jezelf, elke maand een foto van je kindje, elke dag een foto van iets dat je die dag hebt meegemaakt, … noem maar op. Het leek me een enorme uitdaging! Beginnen is niet zo moeilijk en het éven volhouden leek me ook nog wel te doen. Maar een jaar lang? Pfff…

Toen ik begin 2017 mijn nieuwe camera kocht (de Olympus O-MD E-M5 mark II) was dat nogal een aanslag op mijn spaarrekening. Niet dat ik er spijt van heb, begrijp me goed! Het is één van de beste aankopen ooit geweest, maar ik wilde er dit keer wel echt iets mee gaan doen. De aankoop moest zijn geld meer dan waard gaan zijn. Ik nam me voor om elke dag een foto te gaan posten op een social media platform. Als ik geen stok achter de deur zou hebben, zou ik het echt nooit gaan volhouden. Ik koos voor mijn Instagram-account, stofte het wat af (het was al een tijdje niet gebruikt), schoonde het op en plaatste mijn eerste foto. Een foto van mijn überschattige en beetje rare huisgenootje: zwarte kat Luna. Die eerste foto van haar is ook meteen een van de weinige mooie foto’s die ik van haar heb, want sindsdien weigert ze gewillig te poseren voor mijn camera…

De opstart

In het begin vond ik dat ik elke foto die ik plaatste ook daadwerkelijk die dag gemaakt moest hebben. Ik denk dat ik toen nog niet doorhad, wat voor onmogelijke opgave dat was. Ik begon mijn uitdaging in januari. Korte dagen dus en als ik thuiskwam van mijn werk, was het al donker buiten. Dan is het soms erg lastig om een leuke foto te maken, die óók nog eens Instagram-waardig is. Ik stopte daar al snel mee en gaf mezelf wat speling. Als ik een keer op pad was geweest en ik had een paar mooie foto’s gemaakt, mocht ik die van mezelf best de week daarna nog plaatsen. Dat werkte een stuk beter!

Toen ik begon had ik een paar vrienden en wat familieleden die me volgden op Instagram. Misschien zelfs nog wel een verdwaalde onbekende. Ik geloof dat ik startte met ongeveer 70 volgers. Nu – meer dan een jaar later – kom ik in de buurt van de 5000 volgers. Poeh… Natuurlijk zijn er accounts met veel meer volgers en daarnaast: het gaat niet om hoeveel volgers en likes en leuke reacties je krijgt, toch? Of… het gaat er niet alléén om… Maar het is wél leuk: al die mensen die mijn profiel hebben bekeken en het de moeite waard vonden om op de volgen-knop te klikken. En dat niet alleen, ze staken me ook nog een hart onder de riem en motiveerden me door hun leuke reacties en feedback.

En doorzetten…

Die volgers kwamen er niet vanzelf en ook met het dagelijks plaatsen van een foto had ik soms best wat moeite. Na de eerste weken, begon ik door mijn inspiratie te raken. Na de eerste paar maanden, telde ik de dagen tot ik halverwege mijn uitdaging was. Halverwege de uitdaging heb ik nog wel eens verzucht dat ik niet wist of ik het wel ging volhouden. Soms was er stress omdat het al bijna 00:00 uur was en ik nog geen mooie foto had gevonden of geen inspiratie had voor een leuke tekst. Jaja… ik nam mijn uitdaging erg serieus!

Leuke dingen kwamen op mijn pad

Aan het einde van de zomer van 2017 kwamen er ineens leuke dingen op mijn pad. Ik werd geïnterviewd door Indebuurt.nl over mijn foto-uitdaging op Instagram. Ik deed – puur uit nieuwsgierigheid en om mezelf te inspireren – mee met het NK Natuurfotografie en won de prijs voor amateurs! Hoe geweldig!!! Dat was zeker één van de leukste dagen van 2017! Burgers’ Zoo merkte me op en ik werd geïnterviewd voor een nieuwe rubriek ‘door de lens van de bezoeker’. Ik had aan het begin van mijn uitdaging echt nooit kunnen bedenken dat ik door mijn passie en mijn hart te volgen, zoveel leuke dingen zou gaan meemaken! Het echte hoogtepunt was toch wel dat ik begin 2018 op de Stip mocht staan van RTL in het programma Koffietijd.

Al deze gave dingen kwamen op mijn pad doordat ik mezelf wilde uitdagen, heb doorgezet en natuurlijk vooral héél veel geluk heb gehad. Opgemerkt worden gaat niet vanzelf en ik heb daarin ook echt wel een flinke dosis mazzel gehad.

Na de uitdaging

Toen de uitdaging ten einde liep, wist ik nog niet wat ik verder wilde. Ik wilde wel door, maar in de vorm van weer een nieuwe challenge of ging ik gewoon op de oude voet door met het plaatsen van elke dag een foto? Ik nam even een pauze om mezelf wat rust te geven. Deze uitdaging heeft me heel veel moois gebracht, maar ook veel energie en tijd gekost. De pauze bleek echter niet lang te duren. Na een week begon het weer te kriebelen en kon ik niet laten weer een fotootje op mijn profiel te zetten. En nu ga ik er gewoon mee door. Niet meer omdat het moet, of omdat ik verwacht er nog meer gave dingen uit te halen, maar omdat het leuk is. En omdat ik leuke contacten heb opgedaan. En vooral omdat ik hierdoor steeds weer bijleer en mezelf ontwikkel op foto-gebied. En daar is het immers ooit allemaal om begonnen.

Nog een paar tips

Wil jij jezelf ook uitdagen en beginnen met het elke dag plaatsen van een foto? Misschien niet een jaar lang, maar om te beginnen een maandje? Dan heb ik wel wat tips voor je:

 • Met stip op numero 1: wees niet te streng voor jezelf. Je doet het omdat je het leuk vindt. Het is geen moeten. Als het een dag niet lukt, dan lukt het niet. Je persoonlijke leven is veel belangrijker dan het plaatsen van een foto op je Instagramaccount. Lig je dus met griep in bed, sla dan gerust een paar dagen over.
 • Zoek de interactie op met je volgers. Juist deze interactie maakt het zoveel leuker en interessanter én gemakkelijker om de uitdaging vol te houden. Je zult merken dat je mensen gaat inspireren en dat er mensen zijn die uitkijken naar jouw volgende foto. Reageer gerust bij de foto’s van anderen en like ze ook.
 • Laat je inspireren door andere (amateur-)fotografen. Hou je van de natuur? Ga dan andere profielen volgen met mooie natuurfoto’s. Misschien leer je nog iets nieuws (namen van planten en insecten bijvoorbeeld) of ontdek je mooie nieuwe fotogenieke plekjes!
 • Laat je niet ontmoedigen door mensen die je gaan volgen en direct weer gaan ontvolgen. Dat is echt superfrustrerend! Dat kan elke actieve Instagram-gebruiker bevestigen. Trek je er niets van aan en richt je op de mensen die je wél blijven volgen. Eventueel kun je hiervoor een app aanschaffen (Followers+ bijvoorbeeld). Via zo’n app kun je precies zien wie je weer ontvolgt en dan doe jij dat toch ook gewoon terug? Klein beetje zoete wraak kan nooit kwaad…
 • Maak bij Instagram handig gebruik van de tags. Dat zijn woorden die voorafgegaan worden door een # – hekje. Zo’n tag is eigenlijk een naamkaartje dat je aan je foto hangt. Kijk eens bij andere foto’s op Instagram welke tags daar gebruikt worden. Vaak benoem je hierin het onderwerp van je foto (#weerspiegeling, #waterjuffer of #mooielucht), misschien zeg je iets over de plaats waar de foto is gemaakt (dit kan ook bij locatie) of wat voor type foto het is (macro-, straat-, reis-, portretfotografie etc…). Tags worden ook gebruikt om je foto onder de aandacht te brengen van grotere profielen die foto’s van andere mensen delen. Voorbeelden hiervan zijn #catch_holland, #dutch_connextion, #instanetherlands of #zoomnl. En het is zó leuk als je foto wordt gedeeld! Wie wil dat nou niet? Probeer het gewoon eens uit!

 

Misschien vind je dit ook leuk?

f*ck het perfecte plaatje

f*ck het perfecte plaatje

F*ck het perfecte plaatje of... bestaat dat 'perfecte plaatje' eigenlijk wel? Nou Janneke, wat is dat nou voor taal in...

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

DRIE GOUDEN TIPS voor macrofotografie

Welke wijze lessen heb ik de afgelopen jaren geleerd en welke mogen zeker niet verloren gaan? Naast de technische beheersing van je camera en kennis over en inzicht in het fotograferen van de kleine natuur, besteed ik ook altijd aandacht aan mijn drie ‘gouden tips’.

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

macrofotografie OP DE VIERKANTE METER

Fotograferen op de vierkante meter; de kleine natuur vraagt om klein kijken. Het vraagt om verwondering en oprechte aandacht. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Eén vierkante meter in de natuur is meer dan voldoende.

1 Reactie

 1. Joske

  Je bent een topper Jann! Elke dag een foto… als het kan en anders de dag er op wel weer… Je foto’s zijn de moeite waard , ook al moeten we er weken op wachten 🙂

  Kus je broertje

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *