Arnhemsmeiske soorten

Geschreven door: Janneke van der Pol

zaterdag, jul 25

5 TIPS OM EEN ECHTE NATUUREXPERT TE WORDEN

Ik schreef in mijn vorige blog al dat ik vaak niet weet wat ik allemaal op de foto zet. Ik geniet enorm van de rijkdom van de natuur en al die spontane ontmoetingen, maar met wie (of beter gezegd: met wát…) ik dan te maken heb gehad, blijft vaak de vraag! Eigenlijk best jammer dat ik een mooi gebied bezoek en zo weinig moeite doe om haar bewoners te leren kennen…

En dus plaats ik regelmatig een foto van een insect op mijn Instagram-account, met de vraag of iemand weet wat dit wonderlijke wezentje is. Vaak levert dat een hele rij persoonlijke berichtjes op van mensen die direct herkennen dat het gaat om een neuskever, een zuringwants of de larve van een citroenlieveheersbeestje. Echt geweldig vind ik al die betrokkenheid van mijn volgers! En het werkt ook lekker snel, meestal heb ik het eerste antwoord binnen een paar minuten in mijn inbox.

“Heb je nou nóg die app niet geïnstalleerd?”

Maar… toen kreeg ik dus ineens bovenstaande reactie onder een post. En die opmerking sloeg de spijker wel op de kop. Ik zoek graag contact met andere instagrammers en mijn vragen om hulp leveren altijd weer wat extra interactie op met interessante mensen, maar het is natuurlijk wel een beetje lui van me. En dus heb ik een paar weken geleden eindelijk eens een determinatie-app geïnstalleerd. Ik moet zeggen: Dat is best gaaf! Ineens krijg ik namen en informatie bij de diertjes die ik op de foto zet. Ik leer de planten waarop ze leven benoemen en ik hoef enkel nog bij grote onduidelijkheid mijn insta-netwerk in te zetten.

Vind jij het ook leuk om snel uit te kunnen vinden welk plantje of diertje je voor je hebt? Hieronder zet ik een paar apps en websites op een rijtje. Er zit ongetwijfeld iets tussen dat voor jou werkt! En heb je nog aanvullingen? Laat het me dan zeker weten!

1. Osidentify

Geschikt voor: IOS en Android

Dit is de app die ik nu op mijn telefoon heb staan en hij geeft me in de meeste gevallen een correcte benaming. Of het nu planten of insecten zijn, hij zit er zelden naast. En als de app er niet echt uitkomt, krijg ik een aantal opties met een percentage van zekerheid. Deze app is gekoppeld aan de website waarneming.nl. Zodra je een soort hebt geïdentificeerd kun je doorklikken naar de website, waar je meer informatie over de soort kunt vinden. Absoluut een aanrader!

2. PictureThis

Geschikt voor: IOS en Android

Zoek je een app die je precies vertelt welke plant je voor je hebt en je als bonus ook nog een heleboel extra weetjes mee geeft? Installeer dan PictureThis op je telefoon. Nauwkeurig en in staat om meer dan 10.000 planten op naam te brengen. Het is een Nederlandse app en als je wilt kun je een premium account aanschaffen, waardoor je toegang heb tot veel extra’s, maar de gratis versie voldoet wat mij betreft prima!

3. Stichting EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Hun website barst van de informatie en is een walhalla voor de echte insectenfanaat. Er zijn zoekkaarten te downloaden en er is een soortenzoeker. Heb je een mooi insect gezien, maar weet je niet precies welke het is? De kans is groot dat je op deze website meer te weten komt. Deze website is absoluut de moeite van een bezoekje waard!

4. Waarneming.nl

En ik kan dit blog natuurlijk niet afsluiten zonder deze website nog even afzonderlijk te noemen. Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en staat barstensvol informatie over soortwaarnemingen en locaties. Je kunt zelf je waarnemingen uploaden (heb ik nog nooit gedaan overigens) en aangeven waar je die soort gevonden hebt. Maar je kunt het ook gebruiken om gericht op zoek te gaan naar dieren of planten. Wil je heel graag een keer een geelsprietdikkopje zien? Dan laat waarneming.nl je precies zien waar je die in jouw buurt kunt vinden! Superhandig!

En heel eerlijk? Ik heb me ooit aanmeld op de oude website en kon daar niet echt mijn draai vinden. Voor dit blog heb ik het een nieuwe kans gegeven en het is echt een geweldige website. Ik ben helemaal om! Zoveel informatie en zoveel te ontdekken! Meld je er zeker even aan!

Ze hebben ook een app voor op je telefoon: ObsMapp voor Android gebruikers en iObs voor Apple gebruikers.

5. En er is nog zoveel meer…

Heb ik je enthousiast gemaakt? Wil jij nu ook dé insectenexpert van Nederland worden? Naast de bovengenoemde websites en apps, zijn er natuurlijk nog veel meer inspirerende websites. Denk maar eens aan natuurfotografie.nl, Roots magazine, de vlinderstichting, IVN Nederland, Natuurmonumenten, etc. etc. Meer dan genoeg inspiratie om de zomer door te komen.

Heb jij nog meer tips om onze planten- en insectenkennis te vergroten? Plaats ze dan gerust in de reacties hieronder!

En vind jij het leuk om te leren hoe die wonderbaarlijke natuur nog mooier op de foto zet? Kijk dan eens bij mijn workshops en cursussen!

Misschien vind je dit ook leuk?

WEET JIJ WAT JE ZIET?

WEET JIJ WAT JE ZIET?

WEET JIJ WAT JE ZIET? Ken je dat? Dat je op een feestje bent en eigenlijk niemand kent. Er hangt een gezellige sfeer,...

Het lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje

HET LIEVEHEERSBEESTJE Ik ben een groot insectliefhebber. Dat wil zeggen… insecten op de foto! Als ik met één druk op...

Rupsenland

Rupsenland

“Pas op!”Ik sta abrupt stil en kijk mijn foto-maatje verbaasd aan. Hij wijst op iets dat voor mijn neus bungelt en...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *